miercuri, 21 mai 2014

Aurul si argintul antic al Romaniei




Muzeul Banatului, Galeria Theresia, Timisoara


22 mai - 29 iunie 2014





    Miercuri, 21 mai 2014, de la ora 18:00, la Bastionul Theresia (Timișoara) - mansardă, va avea loc vernisajul expoziţiei Aurul şi argintul antic al României.
Participarea la vernisaj se va face pe bază de invitaţie.
   Sub titlul generic Aurul şi argintul antic al României vor fi expuse cele mai importante piese ale orfevrăriei pre şi proto-istorice aflate în patrimoniul a 32 de muzee din ţară, iniţiativa acestui proiect revenind Muzeului Naţional de Istorie a României din Bucureşti.
   Expoziţia reuneşte adevărate capodopereale artei meşteşugăreşti, lucrate din aur şi argint, descoperite pe teritoriul României. Prin cele 1000 de obiecte expuse - podoabe, accesorii vestimentare, armament de paradă, piese de harnașament, veselă geto-dacică, dar și tezaure precum cel de la Sâncrăieni, Agighiol, Peteni, Pietroasa, Apahida, Cluj-Someşeni, Histria, fiecare cu semnificaţii şi istorie proprie, se încearcă prezentarea unei perioade de peste 6000 de ani. Devenim astfel martorii unui proces, continuu reinventat, prin care oamenii au învăţat să controleze strălucirea aurului şi argintului.
   Unele dintre obiectele incluse în tematica acestei manifestări se află în expoziţia Tezaur Istoric a Muzeului Naţional de Istorie a României şi pot fi văzute doar la Bucureşti, altele fiind expuse în diferite muzee de istorie şi arheologie din ţară.

Expoziţia va fi deschisă pentru public în perioada 22 mai-29 iunie 2014.
Program de vizitare: marţi – duminică între orele 10-18; luni - închis.
Nu se asigură ghidaj de specialitate.
Ultimul acces se face la ora 17, 30.
Preţul unui bilet - 4 lei.

  Miercuri, 21 mai 2014, de la ora 16:00, la Bastionul Theresia, etj. I, va avea loc o conferinţă de presă susţinută de catre organizatori.

***Dada Mamusa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu