marți, 29 aprilie 2014

Exponatul lunii mai




Muzeul Judetean Teleorman


Alexandria


1 - 31 mai 2014






   Muzeul Judeţean Teleorman vă invită luni, 5 mai 2014, ora 11.00 , la inaugurarea EXPONATULUI LUNII MAI.
  Pentru perioada 1- 31 mai 2014, Muzeul Judeţean Teleorman propune publicului vizitator un obiect aflat în patrimoniul instituţiei. Este vorba de un COSOR ce datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, provenit dintr-o donaţie.
  Cosorul este întrebuinţat în viticultură şi în pomicultură, dar sunt dovezi că în antichitate a fost folosit şi ca armă ocazională.
  Cosorul, ce face obiectul Exponatului Lunii, are lamă lată şi groasă, cu o lungime de 47 cm. Este curbat spre vârf, cu tăişul pe partea concavă, iar muchia lată. Profilul lamei este triunghiular, continuat printr-o coadă prevăzută cu o daltă, fixată în mâner printr-o limbă filiformă, dar şi prin manşonare. De asemenea, pentru fixarea cozii în mâner este folosit un inel de fier. Cosorul are culoarea brună, a fierului ruginit. Coada este decorată cu motive florale, pe partea stângă, inclusiv pe daltă, până în zona curburii. Mânerul din lemn este continuat pe partea dreaptă a cozii de metal până în zona dălţii. Partea scurtă a mânerului fiind crăpată, este prinsă sus şi jos cu sârmă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu