Lansare de carte
Georgeta Stoica, Georgiana Onoiu
Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti, Bucuresti
6 noiembrie 2013
Muzeul Naţional al Satului Dimitrie Gusti din Bucureşti deţine în patrimoniul său peste 50.000 de obiecte în colecţiile de patrimoniu şi în expoziţia permanentă în aer liber. Dintre colecţiile de patrimoniu, cea mai cuprinzătoare şi spectaculoasă este colecţia Port Popular, cu un număr de 15.273 de obiecte, rezultat al cercetărilor de teren, al achiziţiilor sau al donaţiilor, activităţi prioritare întreprinse de specialişti, aceştia având datoria de a identifica şi salva acest tezaur al culturii şi civilizaţiei populare româneşti.
Prezentul catalog, ce se încadrează în categoria publicaţiilor de nişă, aduce în atenţie cercetarea uneia dintre cele mai însemnate colecţii de port popular din ţară. Prin intermediul acestor obiecte, dar şi prin studiul documentelor istorice sau al celor grafice, alături de cercetările de teren s-au desprins elemente caracteristice portului popular, importanţa înnoirilor şi modul în care au fost acestea interpretate în mediul rural sau în cel orăşenesc.
Analizele minuţioase ale obiectelor, studiate din punct de vedere morfologic – materiale, tehnici de execuţie, categorii de piese, tipuri de compoziţii şi motive decorative, cromatica – dau identificarea particularităţilor zonale ale pieselor ce compun costumele. Specificul zonal, exprimat prin obiectele conservate în muzeu, devin astfel reper pentru înţelegerea formelor de manifestare locală a costumului popular românesc, în diversele sale faze de evoluţie spaţio-temporală, existente pe teren şi în expoziţiile muzeelor etnografice din ţară, iar particularizarea sa specială, prin detalierea zonei Muscelului (poate cea mai spectaculoasă regiune din punctul de vedere al portului popular), dau plusul de valoare al catalogului. Relaţia dintre tradiţie şi modernitate va dezvălui noi aspecte de cercetare şi faţete prea puţin abordate de specialişti. Ansamblurile sunt completate de accesorii cu statut de podoabă, având funcţie de "marca ceremonială”, în cele mai multe cazuri fiind apte să comunice natura evenimentului la care erau purtate.
Publicarea în varianta bilingvă – română-engleză – a prezentului volum este un avantaj deosebit având în vedere preocuparea şi abordarea domeniului pe plan internaţional, oferind astfel oportunitatea unor schimburi de informaţii valoroase cu lumea ştiinţifică, precum şi a unei popularizări extinse a subiectului. Un alt aspect inedit şi de real folos specialiştilor este analiza motivelor decorative, ştiută fiind dificultatea de a descifra astăzi simbolurile prezente pe piesele de costum.
Lucrarea are avantajul unor autori ce vor asigura succesul deplin. Unul dintre autori este doamna dr. Georgeta Stoica, cercetător şi îmbogăţitor direct, de zeci de ani, al colecţiilor muzeului, om de ştiinţă cu o reputaţie excepţională în lumea etnografiei din ţară şi din afara graniţelor, fost director ştiinţific şi general al Muzeului Naţional al Satului şi, în ultimii ani, creator constant al unor cataloage de colecţie de mare valoare. Cel de-al doilea autor este dr. Georgiana Onoiu, muzeograful care de câţiva ani gestionează destinele colecţiilor muzeului şi care din pasiune pentru cercetarea portului romanesc a realizat cu succes un doctorat asupra acestui subiect, finalizat prin publicarea unui volum dedicat.
Lansarea va avea loc miercuri, 6 noiembrie 2013, ora 17.30, Sala Victor Ion Popa.
Mulţumim pe această cale Administraţiei Fondului Cultural Naţional,
cu sprijinul căreia a apărut acest volum.
dr. Ioana Gabriela Duicu
Responsabil proiect
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu