joi, 5 septembrie 2013

Hai Romania !




Expozitia: Istorie la firul ierbii


Muzeul Sportului, Bucuresti


5 septembrie 2013







  Istorie la firul ierbii este o expoziție (vernisata pe 5 septembrie 2013) organizată pentru promovarea fair play-ului, a nobilului spirit de sportivitate în întâlnirile dintre cele două naționale de fotbal. "Proiectul de față s-a născut și în amintirea unor jucători al căror stil de joc și caracter au umplut de-a lungul vremii stadioanele: Iuliu Barátky / Barátky Gyula, Francisc Spielmann / Sarvári Ferenc, Iuliu Bodola / Bodola Gyula, Iosif Petschowski / Perényi József sau Mihai Tänzer / Táncos Mihály. Sunt doar câțiva dintre fotbaliștii care au jucat și în selecționata României, și în ce a Ungariei. Publicul român și cel maghiar i-a iubit și i-a respectat în egală măsură. Nu doar pentru jocul lor sclipitor din teren, dar și pentru comportamentul lor din afara gazonului. Sunt legende și modele ale fotbalului din cele două țări", spun organizatorii (printre care si Centrul Cultural Maghiar), într-un comunicat trimis B365.ro.

Expoziția este structurată pe următoarele perioade:

Primele meciuri: 1933-1940

  Primele partide neoficiale dintre cele două țări au fost jucate între prima selecționată a României și selecționatele de amatori ale unei Ungarii în care fotbalul trecuse deja la profesionism. Meciul din 4 octombrie 1931, de la Budapesta, a fost câștigat de selecționata de amatori a Ungariei cu 4:0. A doua partidă a avut loc doi ani mai târziu, la 4 septembrie 1933, la București. În cele 90 de minute regulamentare de joc, românii au marcat de cinci ori, iar maghiarii o singură dată.
  Prima partidă amicală între reprezentativele A ale celor două țări s-a jucat abia pe 10 octombrie 1936. Meciul s-a disputat la București și a fost câștigat de maghiari cu 2:1. Trei ani mai târziu, la 22 octombrie 1939, cele două reprezentative s-au întâlnit și la Budapesta. De data aceasta, nu s-a impus niciuna dintre formații, meciul terminându-se 1:1. Al treilea meci oficial România-Ungaria a avut loc într-un context politic internațional problematic și delicat. Partida s-a desfășurat la București, la 19 mai 1940, și a fost câștigată de jucătorii maghiari cu 2:1.




Meciurile de după cel de Al Doilea Război Mondial: 1945-1948

  Prima partidă România-Ungaria de după cel de Al Doilea Război Mondial a avut loc în 1945, la Budapesta. Cei 35.000 de spectatori prezenți pe stadionul legendarei echipe Ferencváros au putut vedea nu mai puțin de nouă goluri: șapte marcate în poarta României și două în cea a Ungariei. Doi ani mai târziu a urmat un nou meci oficial, de data aceasta la București, în Giulești, pe stadionul nu mai puțin legendarei Rapid. Era 12 octombrie 1947 și cele două echipe se întreceau în finala Cupei Balcanice, Ungaria impunându-se cu 3:0. În anul care a urmat s-au mai jucat două meciuri. În primul dintre ele, disputat la Budapesta, pe 6 iunie, maghiarii au câștigat la o diferență usturătoare: 9:0. În al doilea, un amical organizat patru luni mai târziu, pe 24 octombrie, la București, vecinii noștri s-a impus după o luptă aprigă cu 5:1.

Olimpiada de la Helsinki și anii '50

  Selecționatele celor două țări s-au întâlnit din nou în prima partidă a grupei preliminare din care făceau parte la Olimpiada de Vară de la Helsinki, din 1952. Cei 14 mii de spectatori prezenți pe stadionul din Turku au putut vedea un meci extrem de disputat, cu o echipă a Ungariei mai ofensivă, care a reușit să se impună în fața entuziastei echipe a României cu 2:1. Doi ani mai târziu, cei mai buni fotbaliști români și maghiari s-au întrecut din nou, pentru prima oară pe Népstadion, în cadrul unui alt meci amical. S-a impus echipa Ungariei, antrenată de legendarul Sebes Gusztáv, cu 5:1. Au trebuit să mai treacă alți patru ani pentru organizarea unui nou amical, jucat la 26 octombrie în București. De data aceasta, în meciul de pe „23 August", maghiarii au câștigat la o diferență de un sigur gol: 2:1. Până la următorul meci, însă, au mai trecut 14 ani...

Anii '70 și partida decisivă de la Belgrad

Primul meci din preliminariile Campionatului European din 1972 a avut loc la 29 aprilie 1972, pe Népstadion, și s-a terminat indecis: 1:1. Returul din 14 mai, de la București, nu a tranșat lucrurile: după cele 90 de minute de joc tabela indica tot un scor de egalitate: 2:2. A fost nevoie, așadar, de un meci decisiv, de „care pe care". Partida a avut loc la Belgrad, pe stadionul celor de la Partizan, trei zile mai târziu, la 17 mai. Victoria maghiarilor cu 2:1 a însemnat a doua calificare a Ungariei la un turneu final de campionat european, vecinii noștri ajungând la acea ediție până în semifinale.




Ultima victorie maghiară și prima victorie românească: anii '80 și '90

Ultima victorie a Ungariei în fața României a avut loc la 13 mai 1981, în cadrul preliminariilor pentru Campionatul Mondial din Spania. Echipa antrenată de Mészöly Kálmán a câștigat, la Budapesta, prin golul marcat de Fazekas László în minutul 18. În returul de la București (23 septembrie 1981), echipa României a dominat copios, scorul însă a rămas același ca la începutul partidei: 0-0. După nu mai puțin de 17 ani, la 10 octombrie 1998, într-un meci jucat tot pe Népstadion în cadrul preliminariilor pentru Campionatul European, echipa României a fost egalată printr-o lovitura liberă executată de János Hrutka. A fost ultimul gol înscris românilor de reprezentativa Ungariei. La returul de la București (5 iunie 1999), naționala României câștiga cu 2:0, obținând prima victorie din istoria întâlnirilor dintre cele două țări.

Secolul 21

  Primul meci între cele două reprezentative în acest mileniu s-a desfășurat în 2001, la București, în preliminariile Campionatul Mondial. Echipa României a reeditat victoria din 1999 câștigând cu 2:0. În returul de la Budapesta, România câștigă din nou, la același scor. După a pauză de câțiva ani, are loc un nou meci amical. La 21 februarie 2004, echipa Ungariei, antrenată de Lothar Matthäus, pierde în fața României cu 3:0 într-o partidă desfășurată la Nicosia, în Cipru. Penultimul meci România-Ungaria s-a jucat la 12 august 2009, în amicalul organizat la Budapesta în amintirea dispariției tragice a handbalistului Marian Cozma, fost jucător de la MKB Veszprém KC. Meciul a fost câștigat de reprezentativa României cu 1:0. Ultima întâlnire dintre selecționatele celor două țări s-a jucat în martie anul acesta, la Budapesta, în cadrul preliminariilor pentru Campionatul Mondial și s-a încheiat, după in final dramatic, la egalitate, 2-2. (text si foto: B365.ro)




   Dupa cum se vede, toata lumea este conectata la tensiunea crescanda a meciului de fotbal Romania - Ungaria. Si, nu-i asa, incercam prin mijloace cat mai variate sa ne sporim sansele 
la o victorie, necesara ca aerul in tentativa de a accede la un nou turneu final.
   Uite, de pilda, City Insurence care este sponsor oficial al Echipei Nationale a Romaniei, construieste o galerie de bloggeri ai nationalei, oferind bilete prin intermediul acestei pagini pe Facebook. Mai mult, organizeaza si un concurs, care se desfosoara pe blogdefotografie.ro avand toate informatiile aici.
   
ROMANIA - VICTORIE !



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu