vineri, 23 august 2013

Un crampei de istorie




Muzeul Militar National Regele Ferdinand I


Expozitia de uniforme romanesti


Regele Ferdinand I


Bucuresti






   Muzeul Militar Naţional deţine în colecţiile sale numeroase obiecte cu caracter militar care au aparţinut membrilor Familiei regale a României, donate de aceştia în perioada interbelică, cu diferite prilejuri. 


  Printre acestea se numără şi uniforma de ofiţer din Regimentul 1 vănători, în grad de mareşal, care a aparţinut Regelui Ferdinand I, în calitatea sa de comandant onorific al acestei unităţi. Uniforma se compune din pălărie tip “Alpini”, inspirată de modelul coifurilor trupelor de munte italiene, intrată şi în dotarea vănătorilor pedeştri, a vânătorilor de munte şi a grănicerilor români, în anul 1919, la iniţiativa regelui României. Vestonul, model 1919, confecţionat din stofă cangarn de culoare gri-bleu, are guler şi paspoale din postav verde închis iar pe guler este brodat cu fir auriu însemnul vânătorilor, un corn de vânătoare. Pe epoleţi este aplicat însemnul rangului de mareşal – două bastoane argintii, încrucişate – şi cifrul regal, specific Batalionului 1 vănători, reprezentând doi “F” suprapuşi. 


   În calitatea sa de “cap al oştirii”, regele Ferdinand dispunea de mai multe uniforme, ale diferitelor unităţi ale armatei române, dar uniforma aceasta era preferata sa, fiind adesea purtată cu diferite ocazii. După decesul regelui Ferdinand (20 iulie 1927) acesta a fost aşezat pe catafalc în uniforma de vânători. 


   În jurnalul său, regina Maria aminteşte că după ceva vreme, dându-se citire testamentului regelui, s-a văzut că regele ceruse să fie înmormântat în uniformă de general de cavalerie, ţinută pe care o purtase multă vreme pe când era principe moştenitor şi inspector al cavaleriei. Pentru a se conforma ultimei dorinţe a regelui Ferdinand, s-a încercat scoaterea uniformei de vânători, pentru a fi înlocuită cu tunica de cavalerie, cu brandembuguri. Acest lucru a fost însă imposibil de realizat deoarece corpul regelui devenise rigid, aşa că vestonul a trebui tăiat la partea superioară a pieptului, pe partea stângă, până sub guler, pentru a fi scos. 


   Ulterior tăietura a fost reparată, şi, după o vreme, ultima uniformă purtată de regele Ferdinand a fost donată Muzeului Militar Naţional, unde se găseşte şi în prezent, fiind prezentată în Expoziţia de uniforme româneşti a muzeului. Urmele acestei intervenţii dramatice, constând într-o tăietură fină în dreptul umărului, deaspra baretei de decoraţii, se pot vedea şi astăzi pe uniforma expusă.


***Muzeul Militar National Regele Ferdinand I

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu