Agentia de Stiri Bune
Muzeul Tezaurului
Manastirea Tismana
22 august 2013
Mugur Isărescu a vizitat, joi (22 august), peştera în care va fi amenajat de către Banca Naţională a României un muzeu al tezaurului, guvernatorul BNR fiind însoţit de Mitropolitul Olteniei, IPS Irineu.
Isărescu şi Mitropolitul Olteniei au turnat în mod simbolic o cupă de ciment la temelia viitoarei construcţii care va găzdui muzeul, guvernatorul BNR vorbind cu această ocazie despre Operaţiunea Tismana din timpul celui de-al doilea război mondial, când 242 de tone de aur ar fi fost depozitate în peşteră într-o operaţiune strict secretă.
"În 1944, tezaurul era sub foc încrucişat. Pe de o parte, Armata Germană, care se afla în România, pe de alta, Armata Roşie, care se apropia de graniţa noastră răsăriteană. În aceste condiţii, Banca Naţională, în acord cu Guvernul, a decis să transporte aurul, în cel mai deplin secret, aici, la Mănăstirea Tismana, unde a fost depus în peşteră. Cunoscută în istorie sub numele de Operaţiunea Neptun sau Operaţiunea Tismana, misiunea s-a desfăşurat cu succes. Ulterior, în februarie 1947, tezaurul BNR şi cele trei tone de aur polonez s-au întors întregi la Bucureşti", a declarat Mugur Isărescu.
La rândul său, Mitropolitul Olteniei, IPS Irineu, a dezvăluit faptul că înainte de aducerea aurului în peştera de la Tismana întreg versantul care adăposteşte peştera fusese dinamitat şi urma să se prăbuşească peste mănăstire dacă inamicii ar fi aflat de locul în care era ascuns tezaurul României.
Mugur Isărescu şi Mitropolitul Olteniei, împreună cu reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, au vizitat peştera în care a fost adăpostit tezaurul, guvernatorul BNR declarându-se impresionat de locul săpat de armată în stâncă, pentru a asigura volumul necesar ascunderii celor 242 de tone de aur.
Isărescu a spus că muzeul pe care BNR îl va amenaja în peştera de lângă Mănăstirea Tismana va fi deschis turiştilor peste un an, când se speră că vor fi finalizate lucrările de construcţie.
Mugur Isărescu a spus că în acel muzeu vor fi organizate inclusiv simpozioane ale BNR, Banca Naţională dorind să expună acolo documente din arhiva sa, datate în perioada 1944 – 1947, care au legătură cu adăpostirea tezaurului la Tismana.
"Este important şi faptul că în muzeu vor fi valorificate documentele păstrate în Arhiva BNR, care, completate cu o bogată ilustraţie, ne vor prezenta toate momentele importante din perioada 1944-1947, de la proiectarea Operaţiunii Tismana, de către guvernatorul Alexandru Ottulescu, împreună cu guvernul român, la adăpostirea aurului la Tismana, în timpul guvernatorului Constantin Angelescu şi, în final, la aducerea acestuia înapoi la Bucureşti, în timpul guvernatorului Tiberiu Moşoiu", a adăugat Mugur Isărescu.
***text: mediafax.ro
foto: din colectia personala de carti postale
pastrati romani dragi tesorul Romaniei
RăspundețiȘtergere