Colectii si Colectionari
Insignia 45
Cercul Militar National, Bucuresti
14 - 16 iunie 2013
Suita de evenimente denumite generic în acest an Insignia 45 reprezintă cel mai important eveniment anual de profil din ţara noastră şi este axat pe expunerea de insigne ca parte a strategiei de promovare a culturii naţionale prin intermediul pieselor numismatice.
Manifestarea va fi găzduită de Cercul Militar Naţional, Galeria Artelor şi va debuta vineri, 14.06.2013 cu vernisajul expoziţiei naţionale de insigne.
În acelaşi spaţiu va avea loc Congresul Colecţionarilor de Insigne, dar şi un târg, ocazie cu care cei interesaţi pot achiziţiona obiecte tematice.
Istoricul manifestărilor expoziţionale cuprinde toate regiunile istorice ale ţării şi se întinde pe 45 de ani. Au debutat în 1968 la Bucureşti, în aceeaşi clădire istorică, iar din anul 1975 s-au desfăşurat cu regularitate în diverse oraşe.
Din 2009, prin voinţa celor care au participat la Reuniunea desfăşurată la Petroşani, s-a votat în unanimitate ca întâlnirile anuale să îmbrace forma Congreselor Naţionale. Acest lucru necesită ca latura ştiinţifică a manifestării să fie pusă pe primul plan şi în acest fel să se materializeze rodul studiului de peste un an al împătimiţilor şi cercetătorilor în domeniu. Lucrările susţinute şi toate momentele Congresului vor fi incluse într-un număr special al Jurnalului insignografic care va fi publicat până la sfârşitul anului. Faptul că la actuala manifestare şi-au anunţat intenţia de participare peste 80 de colegi, denotă că pasiunea traversează timpul şi spaţiul, indiferent de piedicile economice sau de altă natură.
Un alt moment important al evenimentului, dedicat publicului vizitator de această dată, îl reprezintă expoziţia colectivă de insigne. Acest segment important se va desfăşura în Palatul CMN - Galeria Artelor – loc care se încadrează perfect pentru o expoziţie naţională de o asemenea amploare. Se estimează că vor fi expuse aproximativ 10000 de insigne – piese selective şi valoroase din colecţiile personale ale expozanţilor. O notă aparte se va acorda tinerilor pentru care vor fi organizate prezentări tematice, ocazie cu care aceştia vor putea să afle informaţii specifice detaliate de la cei prezenţi. Se doreşte în acest fel încurajarea acestora către valorile universale şi totodată perpetuarea fenomenului, într-o perioadă în care ecranul monitoarelor alungă copiii de la activităţile sportive sau cultural-aplicative.
Clubul Numismatic din cadrul CMN va organiza în acest an la Palatul Cercului Militar National, expoziţia naţională de insigne pentru a marca 45 de ani de la prima expoziţie de insigne din ţara noastră iniţiată de colecţionarul col. Ioan Dogaru (1922-2011).
Acţiunea va beneficia de sprijinul ACIR, cele două entităţi de profil marcând totodată al cincilea Congres Naţional de Insignografie din România şi cea de-a 39-a ediţie a expoziţiei colective a colecţionarilor de insigne din România. Evenimentul va fi însoţit de o bogată expoziţie unde vizitatorii vor avea ocazia să admire insigne cu tematică militară, medicală, literară, sportivă, turism, vânătoare etc.
A devenit o tradiţie pentru Clubul de numismatică din cadrul Cercului Militar Naţional să organizeze expoziţii de profil cu reprezentare naţională. De altfel, în perioada 14 – 22 iunie 2013, Sala Rondă a Palatului CMN va găzdui expoziţia Personalităţi ale culturii româneşti în arta medalistică. Cu acest prilej membrii Clubului vor expune medalii, monede şi plachete emise de-a lungul timpului reprezentând personalităţi ale culturii naţionale. Lucrările plastice expuse sunt executate de artişti consacraţi şi evocă personalităţi ale literaturii naţionale, ca un tot unitar de sentimente optimiste, de încredere în virtuţile creatoare ale naţiunii şi oferă totodată vizitatorilor exemple de limbaj estetic, de spiritualitate şi de mândrie.
Accesul la ambele expoziţii este gratuit.
Eveniment organizat de Clubul Numismatic Mihai Eminescu din cadrul Cercului Militar Național
cu sprijinul Asociației Colecționarilor de Insigne din România
***ccme.ro via Lipovanu Iulian
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu