marți, 10 decembrie 2013

Din cadrul manifestarilor dedicate Fratilor Grimm




Centrul Cultural German Iasi


Jakob Grimm - lingvist si filolog


Iasi


11 decembrie 2013






Photo: Conferința „Jacob Grimm - lingvist și filolog” susținută de Prof.univ.dr. Eugen Munteanu

http://www.culturainiasi.ro/news/4/4223/Conferin%C8%9Ba+%E2%80%9EJacob+Grimm+-+lingvist+%C8%99i+filolog%E2%80%9D+sus%C8%9Binut%C4%83+de+Prof.univ.dr.+Eugen+Munteanu++.html

  Centrul Cultural German Iași vă invită la conferința Jacob Grimm - lingvist și filolog, susținută de Prof. univ. dr. Eugen Munteanu, Universitatea  Alexandru Ioan Cuza Iași, care va avea loc în data de 11 decembrie, ora 18.30 la sediul Centrului Cultural German în sala Bertolt Brecht.  
   Conferința face parte din seria de manifestări dedicate Fraților Grimm în această perioadă, în care se înscriu și  expoziția Lumea Basmelor și spectacolul de teatru Muzicanții din Bremen.
  Cunoscut marelui public mai ales ca autor, alături de fratele său Wilhelm Grimm (1786–1859), al celebrei culegeri de basme populare germane, Jacob Grimm (1785 – 1863) a fost deopotrivă şi un important filolog şi lingvist, contribuind în mod decisiv, prin opera sa, la procesul de naştere a lingvisticii ştiinţifice moderne. 
   Profesor de lingvistică şi filologie al Universităţii Alexandru Ioan Cuza, domnul Eugen Munteanu va prezenta mai întâi principalele lucrări de lingvistică ale marelui învăţat german, dicţionarul limbii germane (Deutsches Wörterbuch, început în anul 1838) şi gramatica limbii germane (Deutsche Grammatik, 4 volume, 1819-1837), veritabile modele pentru opere similare elaborate în alte culturi europene. În partea a doua a conferinţei va fi prezentată succint esenţa concepţiei filosofice şi lingvistice a lui Jacob Grimm, aşa cum se conturează aceasta în micul tratat despre originea limbajului (Über  den Ursprung der Sprache, 1851), a cărui versiune românească a fost publicată de Eugen Munteanu în anul 2001.
***Cultura in Iasi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu