Athena Farrokhzad
ALBDINALB
Tramvaiul 26, Bucuresti
21 noiembrie 2013
Joi, 21 noiembrie, la Tramvaiul Douășase, începând cu ora 19.30, o veți putea asculta, într-o lectură bilingvă, pe poeta suedeză Athena Farrokhzad, un "splendid răsărit înghețat" și "o carte cum nu s-a mai citit în limba română".
Athena Farrokhzad, poetă suedeză de origine iraniană, vine în România să lanseze cartea sa de debut ALBDINALB, publicată în colecția Cercul Poeților Apăruți, coordonată de Svetlana Cârstean la Editura Pandora M, din cadrul grupului editorial TREI. Cartea, care poartă titlul VITSVIT în ediția originală, a fost de curînd nominalizată la cel mai mare premiu suedez de literatură, Augustpriset, Athena Farrokhzad fiind al doilea poet suedez nominalizat vreodată la acest premiu, după Tomas Tranströmer. VITSVIT a primit recent și premiul Karin Boyes litterära pris. VITSVIT apare în limba română în traducerea Svetlanei Cârstean și a Ralucăi Ciocoiu.
Eveniment prezentat de Svetlana Cârstean.
Despre ALBDINALB și Athena Farrokhzad:
"ALBDINALB este o carte de poezie cum nu s-a mai citit în limba română. Poemul se prezintă sub forma unui teatru familial pe mai multe voci în care întîlnim, pentru prima dată la un asemenea nivel al introspecției, conflictul dramatic dintre imigrația identitară și constrîngerile de rasă, dintre violența tradiției și nostalgia de sine, dintre imposibila ajungere și revolta culturii. Athena Farrokhzad scrie despre toate acestea alb pe negru."
(Marius Chivu)
"Este o carte extrem de originală care strălucește de febrilitate și luminozitate poetică. Și va străluci cu putere, mult timp de-acum încolo, pentru un număr mare de cititori. "
(Magnus Bremmer, Svenska Dagbladet)
"Athena Farrohkzad e o ființă poetică rară: răceala chirurgicală a expresiei ei, în acest splendid „răsărit înghețat” care este ALBDINALB, e dublată de un foc ascuns, pe care îl întreține continuu. La Athena Farrohkzad, revoluția, poetică sau nu, se face cu minimum de mijloace. Și chiar se face de-adevăratelea."
(Svetlana Cârstean)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu