Expozitia Futurotextiles
Muzeul National de Istorie a Romaniei, Bucuresti
15 octombrie - 17 noiembrie 2013
Expoziția FUTUROTEXTILES a deschis sezonul cultural francez Tendances 2013 -2014 la Timișoara. Cu un total de 5.000 de vizitatori în 17 zile, expoziția a fost un imens succes.
Un pulover care îți verifică permanent starea de sănătate, dantelă din rădăcini de căpșune sau o rochie din celuloză care crește singură, fără cusături, produsă de microbii care duc la fermentarea vinului: în cea de-a treia ediție a expoziției Futurotextiles inovația tehnologică atinge uneori cote SF și se-mbină cu arta și cu moda haute couture.
Expoziția este prezentată la
Muzeul Național de Istorie a României
Calea Victoriei nr.12
Intrarea B - Str. Poștei colț cu Stavropoleos
Orar: Marți - Miercuri: 10 -18 / Joi - Vineri: 11 -19
Sâmbătă - Duminică: 10 -18 / Luni: închis
Vernisaj: marți, 15 octombrie, ora 19
Un modul al expoziției este prezentat la
Universitatea de Arhitectură și Design Ion Mincu
Str. Academiei nr. 18 -20
Orar: zilnic, 10 - 18
"Originile fibrelor sunt câteodată ciudate. Cafeaua, o pietricică de bazalt, sau glicina pot da naștere unei fibre, unui fir, unei țesături. Noile fibre par să vină direct din domeniul științifico-fantastic. Interactive, inteligente, supuse la tehnici diverse de enducție, apretare și microîncapsulare, capătă proprietăți cosmetice sau terapeutice, textilele bio-senzoriale de exemplu îți pot modifica anumite condiții fizice în funcție de mediu devenind astfel antibacteriene, termoregulatoare, hidrofile, terapeutice...” - Caroline David, curatoarea expoziției.
Proiectul Futurotextiles s-a născut în urma avântului tehnic și cultural al orașului Lille, capitală culturală europeană în 2004. Începând cu 2006, la inițiativa Lille3000, expoziția propune o viziune de ansamblu a numeroaselor întrebuințări ale textilelor contemporane, de la creația artistică la științe aplicate. De la prima ediție, expoziția Futurotextile a avut mai mult de 500.000 de vizitatori din lumea întreagă (Lille, Istanbul, Bangkok, Casablanca, Shanghai, Barcelona, Prato, Lodz). După primele două ediții (2006, respectiv 2008), expoziția actuală include noile descoperiri și pune accentul pe fibrele naturale, pe ultralejer și pe invenții demne de autorii de SF.
Expoziția este compusă din 3 părți: cea pedagogică, în care sunt explicate originile și diversitatea textilelor, cea științifică, în care se pune accentul pe tehnologia viitoare a textilelor și cea artistică, pentru că noile fibre și proprietățile lor speciale inspiră mai mult ca oricând creatorii și designerii.
Două exemple de aplicare a futurotextilelor
Medicină – Tricoul Psyché este echipat de captori discreți care înregistrează ritmul cardiac și respirator al individului care îl poartă, cât și mișcările acestuia. Informațiile sunt transmise instantaneu către o centrală printr-un sistem de IP/GPRS, iar adaptatea tratamentului poate astfel fi precisă și ultra-rapidă.
Modă – Wooden Textile realizat de Elisa Stro zyk. Jumătate lemn, jumătate textil, acest material dur și suplu în același timp nu-și găsește locul în nicio categorie. Mirosul și aspectul îl fac să pară în același timp familiar și straniu, pentru că poate lua forme neașteptate și poate procura experiențe tactile paradoxale. Duo-ul Léa Peckre (creatoare) și Elisa Strozyk (creatoare a materialului), a imaginat pentru Futurotextiles prima ținută din textil lemnos.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu