Muzeul Agriculturii
Painea Pacii in Romania
Slobozia
10 octombrie 2013
Muzeul Agriculturii, partener în cadrul Proiectului Pâinea Păcii în România, iniţiat de Ministerul Alimentaţiei, Agriculturii şi Protecţiei Consumatorilor din Germania şi Asociaţia FriendenBrot – Germania, are plăcerea de a vă invita, joi, 10 octombrie 2013, ora 9:45, la conferinţa de presă organizată la sediul muzeului, ca etapă a proiectului Peace and Agriculture, ce îşi propune să promoveze şi să păstreze proaspătă în conştiinţa publică ideea că agricultura durabilă, bunăstarea şi fericirea oamenilor nu se pot realiza decât în timp de pace.
La acest demers s-au alăturat ţări foste comuniste, actuale membre ale Uniunii Europene: România, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia, Slovenia, Republica Cehă şi Ungaria. Vor participa ministrul agriculturii, domnul Daniel Constantin, oficiali ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, reprezentanţi ai Asociaţiei Foştilor Deportaţi în Bărăgan şi reprezentanţi ai mass-mediei centrale şi locale.
Ministerul Agriculturii din România a ales, pentru derularea proiectului, două locuri cu valoare simbolică atât pentru trecut, cât şi pentru prezent: Muzeul Agriculturii din Slobozia şi localitatea Rubla, din judeţul Brăila, sat ce constituie un important loc pe harta memoriei comunismului românesc, fiind creat de cei 450 de români, sârbi şi germani deportaţi în iunie 1951. În acea vară, în Câmpia Bărăganului, o regiune subpopulată, neprimitoare, cu o climă aspră, care a căpătat supranumele de Siberia românească, autorităţile comuniste au deportat 44.000 de persoane (bărbaţi, femei, copii, bătrâni, gravide, bolnavi). Numeroase familii au fost urcate în trenuri şi lăsate în câmp, lipsite de mijloace minime de existenţă, familii care au fost nevoite să pornească de la zero, să-şi improvizeze adăposturi şi să-şi producă singure hrana. O localitate cu un istoric identic este Fundata, din judeţul Ialomiţa.
În cadrul proiectului Pâinea păcii, sub genericul Pace şi Agricultură, muzeul nostru organizează expoziţia Deportarea în Bărăgan – mărturii din istoria unei tragedii – un omagiu adus suferinţei miilor de oameni care au fost deportaţi în Bărăgan, ca într-un gulag fără sfârşit, unde gheţurile au fost înlocuite de lut, paie, arşiţă şi viscol năprasnic. Fotografiile, documentele, obiectele ce vor fi expuse sunt cutremurătoare acte de acuzare aduse prigoanei comuniste declanşate la începutul anilor ′50. Încercăm, astfel, să găsim un mod de a păstra vie memoria acestei tragedii şi de a face tot posibilul ca istoria să nu se mai repete.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu