sâmbătă, 28 septembrie 2013

Fauna Mării Negre




Muzeul Brăilei - Secția de Științe ale Naturii


Brăila


septembrie - octombrie 2013




  În perioada septembrie-octombrie 2013, la Muzeul Brăilei - Științele Naturii va fi deschisă foto-expoziția Fauna Mării Negre. 
  Scopul acestei expoziții este, în primul rând, de a pune la îndemâna publicului vizitator o descriere sumară a celor mai importante şi comune forme de animale întâlnite în Marea Neagră și în împrejurimi, precum şi distribuția acestora în lume.
  Cunoaşterea faunei Mării Negre, pe lângă latura practico-economică, a cărei importanţă este deosebit de însemnată, prezintă deasemenea, un imens interes şi din punct de vedere ştiinţific-biologic, date fiind condiţiile particu¬lare de viaţă pe care le oferă bazinul său. 
  Marea Neagră, prin specificul său de mare continentală aproape închisă și ale cărei ape sub izobata de 18 cm suferă influența hidrogenului sulfurat, constituie un mediu mai puțin prielnic pentru unele viețuitoare acvatice ce populează celelalte mări și oceane ale lumii. Drept consecință, și numărul de specii de pești și mamifere acvatice este mai redus în Marea Neagră, comparativ cu alte mări. 
  Cu toate acestea, în Marea Neagră s-au adaptat toate formele mediteraneene a căror viață nu era prea strâns legată de constanța salinității și a temperaturii cum sunt de exemplu, majoritatea peștilor, scoicilor (midiilor), viermilor, crabilor etc. 
  Condițiile speciale peste care au dat aici vietățile mediteraneene, au avut o mare repercusiune asupra structurii lor, determinând crearea de rase și varietăți specifice Mării Negre. În consecință, multe dintre aceste specii sunt endemice Bazinului Mării Negre. 
Astfel, specii rare precum rechinii, delfinii, focile sau căluții de mare pot fi întâlnite în apele Mării Negre, chiar dacă numărul acestora este în declin. Pe lângă acestea se mai găsesc: peștele spadă, țiparul de mare, morunul, nisetrul, păstruga, șprotul, scorpia de mare, pisica și vulpea de mare, meduze, căluți de mare sau acul de mare etc.
  Din păcate însă, un număr însemnat de plante și animale marine costiere sunt din ce în ce mai rare sau amenințate cu dispariția. În Cartea Roșie a Mării Negre, mamifere precum marsuinul, delfinul cu bot gros, delfinul comun sau foca-călugăriță ori pești precum rechinul de Marea Neagră sau sturionii sunt încă specii amenințate cu dispariția. Însă nu numai aceste specii fac parte din Cartea Roșie, ci și o serie de macrofite, nevertebrate, sau alte specii de pești. 
  Situaţia ecologică a Mării Negre s-a înrăutăţit în ultimii ani și continuă încă, din cauza reziduurilor aduse de cele 3 fluvii care se varsă în ea, între care şi Dunărea, dar şi a pescuitului excesiv ori a deversărilor necontrolate de produse petroliere. Apele menajere deversate din toate ţările riverane, cu mari cantităţi de substanţe organice, au determinat fenomenul de "înflorire a apelor", care a dus la moartea multor specii de peşti, delfini sau a altor organisme marine. De asemenea, numărul speciilor de peşti cu valoare comercială care trăiau aici odinioară este în declin, și aceasta se întâmplă din cauza exploatării necontrolate.
  Încercările de refacere a ecosistemelor grav afectate depind în primul rând de aplicarea măsurilor de conservare și protecție, stabilite atât la nivel național, regional, cât și la nivelul întregului bazin al Mării Negre. Numai punând acum în practică aceste măsuri putem spera că generațiile viitoare vor mai putea beneficia de stocuri sporite de pește, ape curate dar și de frumusețile naturale pe care Marea Neagră le poate oferi. Nu ne rămâne decât să conștientizăm și apoi să acționăm în consecință.
  Sperăm că această modestă expoziție va putea servi măcar câtorva dintre cei care iubesc marea, sau celor pasionați de natură, drept călăuză pentru recunoaşterea formelor mai comune de animale pe care le pot întâlni pe atât în apa mării cât și pe plajă, în zbor, sau în imediata apropiere a țărmului.
  Vă așteptăm cu drag să ne vizitați la sediul nostru din Parcul Monument !
  Prezentare: dr. Nicolae Onea, cercetător - Secţia Artă, Etnografie şi Ştiinţele Naturii, coordonator foto-expoziție.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu