duminică, 4 august 2013

Colectia Aurelia Veronica Filimon




Muzeul de Arta


Expozitia: Evantaie de ieri si de azi


Timisoara


16 iulie - 10 octombrie 2013









   Marţi, 16 iulie, Muzeul de Artă din Timişoara a găzduit vernisajul expoziţiei Evantaie de ieri şi de azi, din colecţia particulară a doamnei Aurelia Veronica Filimon. Expoziţia a fost deschisă cu sprijinul Consiliului Judeţean Timiş, Consiliul Judeţean Mureş intermediind legătura cu doamna Aurelia Veronica Filimon, proprietara evantaielor expuse.
  “Vreau să mulţumesc Consiliului Judeţean Timiş pentru sprijinul financiar acordat, Consiliului Judeţean Mureş, care ne-a intermediat legătura cu doamna Aurelia Veronica Filimon. Îi mulţumim foarte mult doamnei Aurelia Veronica Filimon, care ne-a pus la dispoziţie colecţia personală, fără de care nu am fi putut realiza această expoziţie. Îi mulţumesc doamnei Marcela Oprescu, şefa secţiei de specialitate, curatorul acestei expoziţii, care a muncit foarte mult pentru ca noi să putem admira frumoasa colecţie”, a spus Alina-Simona Ion, director interimar al Muzeului de Artă din Timişoara.
  “Colecţia expusă la Muzeul de Artă din Timişoara este unică în ţară prin numărul de piese, prin calitatea şi diversitatea evantaielor, prin materialele din care sunt confecţionate, iar în pliantul din expoziţie, pe care l-a redactat doamna Filimon, veţi vedea diferitele categorii de evantaie prezente în expoziţie. De la cele mai preţioase, pictate de mână, brodate cu fir de aur sau argint, sculptate în fildeş, lucrate la sfârşitul secolului al XVIII-lea la Viena sau Paris; categoria evantaielor publicitare sau a evantaielor cu pene, a evantaielor cu autografe, până la Perla expoziţiei, evantaiul care a aparţinut domnişoarei Zoe Arion, al cărei tată a fost ambasadorul României la Sankt Petersburg la începutul secolului XX şi care evantai poartă semnătura Reginei Maria”, a spus Marcela Oprescu, curatorul expoziţiei.
  La rândul său, doamna Filimon a precizat: “Pentru evantaie fac orice ! Dau ultimul ban scos de la C.E.C. (…) Mi s-a oferit un evantai a unei familii de aristocraţi de la Viena, evantaiul făcut la Viena şi a trebuit să scot banii de la C.E.C. ca să pot plăti. Şi am scos ! Norocul meu că îmi place mămăliga; aşa că, am mâncat două, trei zile mămăligă. Evantaiul există şi, există chiar aici în expoziţie, şi-l puteţi admira şi dumneavoastră”.
  Colecţia este expusă la Muzeul de Artă din Timişoara până în 10 octombrie a. c. Expoziţia face parte dintr-o serie de proiecte de colaborare cu colecţionarii particulari, proiecte începute cu mult timp în urmă. Expoziţia poate fi vizitată de marţi până duminică, între orele 10-18. În zilele de luni muzeul este închis.
***vestul.ro via Cornel Florin S

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu