marți, 13 august 2013

Cand se pastreaza traditiile




Festivalul de cantece si dansuri traditionale 

Stan Ioan Patras


Sapanta


15 - 17 august 2013








   Cultura tradiţională românească, încă vie, este o valoare ce merită păstrată, promovată şi crescută.
   Culturile tuturor popoarelor au rădăcini comune. 
   Ştiind de unde venim şi ce moştenire purtăm în sânge şi spirit, vom vedea mai limpede drumul spre viitor.
   Acestea sunt premisele de la care a pornit Asociaţia Interculturală de Tradiţii, iniţiind un festival la Săpânţa.
   Demersul pornit în urmă cu trei ani a dat roade. În acest an, comunitatea locală prin Primăria din Săpânţa, în parteneriat cu Autoritatea Naţională pentru Turism, cu sprijinul mai multor ambasade şi foruri internaţionale, continuă, denumind festivalul, cu mândrie, după unul dintre eroii locali - Stan Ioan Pătraş, creatorul Cimitirului Vesel.
   De Sfânta Maria, ţăranii din Săpânţa şi împrejurimi sărbătoresc invitând turiştii în comunitatea lor. Vor fi ateliere ţinute de meşteşugari, bucate locale, teatru comunitar, cântece tradiţionale, dar şi un concert în premieră oferit de un grup de muzicieni străini, inspiraţi de Maramureş. 
  În perioada 15-17 august 2013, Săpânţa invită turiştii de peste tot la Festivalul de cântece şi dansuri tradiţionale Stan Ioan Pătraş.


  "Vrem să le arătăm turiştilor cum ne bucurăm în vreme de sărbătoare, de Sfânta Maria, dar şi cum trăim, păstrându-ne tradiţiile. Dacă ne vizitaţi, puteţi vedea cum ţesem şi spălăm lâna la vâltori, care ne sunt bucatele, ce forme capătă lemnul în mâinile noastre, cum facem brânza la stână" - spune Irina Pop, Directorul Căminului Cultural din Săpânţa. 
   Festivalul va avea loc pe o pajişte din sat, iar muzicienii vor interpreta doar muzică live. Dacă prima zi va fi dedicată muzicii tradiţionale maramureşene, vineri, 16 august, vor urca pe scena din Săpânţa şapte muzicieni din şapte ţări, care vor crea un concert, inspiraţi de Maramureş - Roots Revival Romania. 
   "Clădind pe experienţele din anii precedenţi, mergem mai departe şi mai adânc anul acesta, aducând 7 muzicieni tradiţionali, din 7 culturi diferite, pentru 7 zile în Maramureş. Ei se întâlnesc pentru prima dată în România. Vor avea şansa de a cunoaşte cântecul satului tradiţional românesc cât se poate de aproape de ritualurile care le-au inspirat. Este un experiment intercultural pe care îl vom duce de pe pajiştea din Săpânţa, la Sala Radio din Bucureşti, pe 19 august"- explică Peter Hurley, preşedintele Asociaţiei Interculturale de Tradiţii (AIT). Anul acesta, AIT aduce la Săpânţa conceptul Roots Revival Romania, cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor reprezentate de muzicienii participanţi. Un proiect coordonat de Mehdi Aminian, un muzician iranian, cunoscut de publicul din România datorită concertelor şi colaborărilor pe care le derulează de mai bine de un an în ţara noastră.
  Cei mai mulţi meşteri prezenţi la festival sunt din Săpânţa. Femeile din sat ţes pânză, cos cămăşi, fac cergi şi ţoluri. Lemnul este cioplit cu migală şi pricepere, iar copiii deprind devreme acest meşteşug. La festival se învaţă şi cum se cos costumele populare, cum se pictează icoane pe sticlă, cum se găteşte după datina străbună. Cam tot ce ai învăţat sau ai fi vrut să înveţi de la bunici.
  Atelierul de olărit este găzduit de un meşter din Săcel, unul dintre ultimii artizani din Maramureş care foloseşte o tehnică de pe vremea dacilor. 



Program:

Joi, 15 august 2013 - 

Aniversarea de 15 ani a Ansamblului Săpânţana

16.00-20.00 - Ateliere de meşteşuguri, muzică şi dans
16.00- 21.00 - Spectacol de muzică tradiţională maramureşeană 
21.00-după miezul nopţii - Horă pe pajişte

Muzicieni din toate zonele Maramureşului sunt invitaţi să participe la concertul aniversar al Ansamblului Săpânţana care împlineşte 15 ani de la înfiinţare. 

Ansamblul este format din copii şi tineri de la 8 la 25 de ani. De la înfiinţare, peste 300 de copii şi tineri au făcut parte din ansamblul creat la iniţiativa familiei Pop Ion Todiuţ, pentru păstrarea obiceiurilor şi tradiţiilor comunei Săpânţa. Ansamblul are în programul doar jocuri şi cântece tradiţionale autentice, pe care le cântă şi le joacă numai şi numai live.



Vineri, 16 august 2013 

16.00-20.00 - Ateliere de meşteşuguri, muzică şi dans
19.00-19.45 - Teatrul Nescris din Şanţ - 
prima formă de teatru comunitar din România
20.30-22.00 - Concert intercultural Roots Revival Romania - pe scenă
22.00-după miezul nopţii - Improvizaţii muzicale pe pajişte

Trupa de Teatru Nescris din Şanţ, judeţul Bistriţa Năsăud

Trupa de Teatru Nescris din Şanţ este prima formă de teatru comunitar din România.
Are o activitate de peste 100 de ani şi a fost documentată pentru prima dată în 1935, de către Dimitrie Gusti. Spectacolele trupei surprind realităţi ale comunei şi scot la lumină probleme reale, urgente, pe care comunitatea le are de înfruntat. Ele vorbesc deschis despre moravurile satului, despre corupţie şi capitalism sălbatic, despre probleme sociale şi politice actuale.



Sâmbătă, 17 august 2013 

12.00-14.00 - Seminar Promovarea turistică - părerea sătenilor

Sunt prezentate opinii despre modalităţi de promovare a turismului rural. Evenimentul este deschis publicului. Sunt invitate să participe Grupurile de Acţiune Locală din România. 

Pentru informaţii despre festival şi despre proiectul Roots Revival Romania, accesaţi: 

www.primaria-sapanta.ro

***Imaginile fac parte din colectia personala de carti postale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu