sâmbătă, 17 august 2013

Asa cum a fost




Romania de-altadata


Inscrisuri de toate felurile (VI)


Colectii si Colectionari
















Anii 1917-1918, Bucurestiul ca si o buna parte a Regatului Romaniei, se afla sub ocupatia germana. Viata se desfasoara insa in tiparele ei obisnuite, inclusiv privind plata utilitatilor, 
in cazul de fata a gazelor...
Am exemplificat cu cateva chitante pe 1917 (aprilie, mai, iunie, noiembrie, decembrie) 
si 1918 (ianuarie, martie, iunie, noiembrie). Toate emise de catre 
Societatea Generala de Gaz si de Electricitate din Bucuresti. 
Avem astfel posibilitatea sa vedem marcile postale fiscale din acei ani, precum si unele dintre tipurile supratiparelor folosite: M.V.i.R. (Militar Verwaltung in Rumanien = Administratia Militara in Romania).
Daca privim structura chitantelor, vom observa ca elementele raman constante pe intreaga perioada cu exceptia tarifului la "Metri cubi gaz (Luminat)". 
Care de la 25 bani metrul cub (aprilie 1917) ajunge, prin cresteri succesive, 
sa coste 55 bani (noiembrie 1918); 
adica mai mult decat dublu !.
Judecand dupa aceste scumpiri, parca nimic nu s-a schimbat 
fata de acum 95-96 de ani ! 


5 comentarii:

  1. Frumoase. O pagina de istorie. Ar sta bine intr-o colectie alaturi de surorile ei. Sunt disponibile?

    RăspundețiȘtergere
  2. In primul rand, multumesc pentru aprecieri si pentru faptul ca ma urmariti. Ceea ce am prezentat acum fac parte dintr-un lot de marci postale, bancnote si alte inscrisuri pe care le-am primit spre organizare. Cand voi incheia aceasta operatiune, poate in 2-3 saptamani, voi sti cu precizie ceea ce voi face cu fiecare piesa. Raspunsul este, in principiu da.
    Toate bune de la
    Dragos

    RăspundețiȘtergere
  3. Apreciez raspunsul si va multumesc. In privat va pot arata si locul lor. Am vazut si cateva documente cu timbrele ARPA. Chiar unul dintre ele si-ar gasi locul pentru intregirea istoriei. Desigur ca daca putem lua legatura cumva, ma pot revansa punandu-va la dispozitie unele materiale care sigur va vor starni interesul. Problema este ca nu gasesc mailul dumneavoastra. Toate cele bune si succes pe mai departe. Mai rara oameni ca dumneavoastra.

    RăspundețiȘtergere
  4. Aprecierile dvs. ma onoreaza si, asa cum spun adesea, ma fac sa merg mai departe...Putem comunica pe adresa de email vardrag@gmail.com dar si pe face (pe mesaje - tot privat este si acest "camp". Mailul il verific mai rar decat este deschis face.
    Cele bune de la
    Dragos

    RăspundețiȘtergere
  5. V-am trimis pe mail pentru ca am atasat si niste poze.
    Toate cele bune.

    RăspundețiȘtergere