Festivalul Internațional de Folclor Hercules
Parcul Vicol, Băile Herculane
ediția a 43-a, 8 - 13 iulie 2013
Festivalul Internaţional de Folclor Hercules, ediţia a 43-a, se va desfăşura la Băile Herculane în perioada: 8 iulie – 13 iulie. Spectacolele vor avea loc pe aceeaşi scenă din Parcul Vicol, din Băile Herculane, ca şi la ediţiile precedente.
Vor evolua 30 de anasmabluri, dintre care 9 colective artistice vor reprezenta 6 ţări. În premieră, anul acesta, la festival va participa un ansamblu din Asia, respectiv Indonezia. Vor mai fi reprezentate pe scenă ansambluri din Mexic, Serbia – 3 colective, Georgia, Bulgaria şi Slovacia.
În deschidere se va desfăşura parada ansamblurilor folclorice participante, pe traseul Zona Blocuri – Parcul Vicol. Alături de formaţiile folclorice vor participa şi fanfarele din Lăpuşnicu Mare şi din Bănia.
Organizatorii au programat astfel spectacolele încât în fiecare zi să evolueze 6 colective artistice.
Ca o noutate, după o întrerupere de trei ani, anul acesta în timpul festivalului vor fi deschise o expoziţie de produse "bio” şi o expoziţie a meşteşugarilor şi artizanilor populari.
Principalul organizator al festivalului, Gheorghe Ţunea, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin, ne-a declarat: "Ne-am străduit să aducem în faţa publicului spectacole folclorice de calitate. După cum ne-am obişnuit în fiecare an, publicul este numeros, deoarece în această perioadă staţiunea este plină cu turişti. Sperăm că această ediţie va pune bazele unor noi relaţii de colaborare şi prietenie, atât între artişti, cât şi între instituţiile pe care le reprezintă. La această ediţie avem invitaţi şi români din Valea Timocului – Serbia, precum şi Anasmblul Cununa Ardealului, un ansamblu românesc din Topliţa, judeţul Harghita”.
Gheorghe Ţunea a subliniat faptul că festivalul mizează pe calitate şi diversitate, invitând de fiecare dată şi formaţii exotice, din ţări mai îndepărtate şi cu tradiţii folclorice inedite pentru publicul românesc. Însă, după părerea sa, dansatorii din ţările balcanice, plus cei din zona Ucraina – Rusia, sunt cei mai buni, cei mai virtuoşi, cei mai profesionişti.
Printre colectivele artistice din Caraş-Severin vor fi prezente Semenicul, Reşiţeana, Bârzava, Datina, ansambluri din Oraviţa, Oţelu Roşu, Bocşa, Armeniş, Bolvaşniţa, Bănia, Vermeş şi Greoni.
Festivalul va începe luni 8 iulie, de la ora 18.30, cu parada ansamblurilor folclorice. În prima seară vor evolua: Fanafara din Lăpuşnicu Mare şi ansambluri folclorice din Serbia, Georgia, Indonezia şi din România.
***argument-cs.ro via Balanescu Dana Antoaneta
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu