luni, 10 iunie 2013

Sarbatoarea Pastelui in ochii copiilor




Muzeul de Etnografie


Tulcea


2013




  Această ediție a concursului Sărbătoarea Paștelui în ochii copiilor s-a remarcat printr-o diversitate de forme de expresie a talentului și a frumuseții sufletului participanților. Am apreciat fragilele ouă încondeiate/decorate cu migală și multă grijă, căci altfel creația s-ar fi “prăbușit” la final. Am admirat capacitatea și sârguința de a transforma bucățelele de hârtie în adevărate minunății prin tehnicile Origami și Quilling. Am contemplat icoanele pe sticlă, pânză, lemn sau pe suport papetar, toate cu tematică pascală (Duminica Floriilor, Cina cea de Taină, Răstignirea, Plângerea Domnului, Învierea, Înălțarea). În trecut meșterul iconar se retrăgea mental și fizic din mediul său social pentru ca inspirația divină să-i dirijeze mintea, ochiul și mâna întru realizarea unei “ferestre către cer”.
  Începând cu această ediție, am hotărât să acordăm Trofeul Sărbătoarea Paștelui în ochii copiilor lucrării (și implicit participantului) care rezonează cel mai bine menirii concursului nostru: transmiterea ideii de tradiție în mintea și sufletul tinerei generații, prin intermediul artei și a creativității.
  În 2013 acest trofeu este meritat de eleva Elena Adriana Popa din clasa a IX-a de la Colegiul Naţional Sfântul Sava – Bucureşti, coordonată de doamna Mariana Badea. Aceasta a deprins tainele iconografiei la Brașov și își continuă lucrarea, cu pasiune și mult talent, în capitală. Felicitări !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu