luni, 6 mai 2013

Transhumanta 2013


Comuna Feldioara, Judetul Brasov


11 mai 2013







   Inaugurarea Transhumantei 2013 marcheaza start-ul celor 300 de mioare care vor pleca in colatoria de 1400 de km de-a lungul lantului Carpatic , pornind din Romania prin Ucraina, Slovacia, Polonia si Cehia. Durata acestei calatorii va fi de aproximativ 100 de zile. 
   Cei prezenți la eveniment vor avea ocazia să asiste la ritualurile pastorale premergătoare plecării, precum: mulsul oilor amestecarea tradițională a mioarelor, alesul și număratul oilor la răscol sau binecuvântarea înainte de drum. Din program fac parte si demonstrații de tuns manual al oilor sau de fabricare tradițională a brânzei, spectacole de muzică populară cu Robert Târnăveanu, Ioan Pop și Grupul Iza . 
   În cadrul festivității, cei șase ciobani ( 2 români, 2 ucrainieni, 2 polonezi), vor pleca în transhumanță. 
   Scopul transhumantei este acela de a regenera traditii si obiceiuri care sunt caracteristice fiecărei comunităti traditionale din Carpati: apriderea focului în vatra din stâna baciului, amestecarea oilor, rugăciunile, număratul oilor sau răvăsitul. 
   Locul evenimentului - la 3 km. din satul Rotbav în direcția Sighișoara, pe partea stângă a sensului de mers, înainte de Restaurantul Doripesco. 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu