luni, 13 mai 2013

Muzeul de Panze si Povesti


Vanatoarea de comori romanesti prin sat


Mandra, Tara Fagarasului


2013








   Vânătoare de comori româneşti prin sat este cel mai nou proiect al Muzeului de Pânze şi Poveşti Mândra. Acesta este gândit ca un joc cu rost, atât pentru copii cât şi pentru adulţi şi este menit să îi facă pe turişti să descopere locurile, oamenii şi poveştile satului într-un mod extrem de popular.    Primii jucători au fost un grup de turişti din Nepal, Polonia, Marele Ducat de Luxemburg şi un coordonator din Bucureşti (care are un minunat proiect – tur prin Transilvania). 


   Povestea Vânătorii de comori româneşti prin sat începe la Muzeul de Pânze şi Poveşti, unde turiştii fac cunoştinţă cu organizatorii: copiii din sat, care, în prealabil, au ascuns foarte bine comorile şi au pregătit indiciile. Pentru a avea acces în sat, turiştii cumpără de la atelierul de "mândruţe”, câte un ecuson hande made cu o parolă de acces, după care toată lumea îi recunoaşte şi îi primeşte în joc. De această dată parola a fost "hai – hui prin România”. Primesc şi câte o trăistuţă în care să îşi adune comorile peste care vor da în turul lor pe uliţe ! 


   Primul indiciu îi trimite spre biserica monument până la care au de urcat 81 de scări, la capătul cărora vor găsi una dintre comorile picturii murale ortodoxe din Ţara Făgăraşului. Pictură de la începutul lui 1800 a renumitului iconar Ioa Pop Zugravul, impecabil restaurată. Aici, undeva ascuns bine, îi aşteaptă următorul indiciu-poveste, care îi trimite direct  La Oriţa, femeia care a fost timp de 30 de ani încasatoare la gaz şi care a adunat sute de obiecte atentice pe care oamenii nu le mai preţuiau şi cu care şi-a amenajat o minunată cameră ţărănească. Aici, ascunse bine în lada de zestre, îi aşteaptă merInDARele - ştergare ţesute cu in şi cânepă, finisate cu dantelă de mână şi următorul indiciu ! 


   Acesta îi trimite "La Goaga în sus. Acolo, în cuptorul de pită stau pitite borcănele cu gem de prune, dulceaţă de ceapă şi sirop de brad (gourmeTraditional) În grădinuţa de lângă cuptor, tanti Veta sădeşte ceapa. Suntem în Mândra, satul cu pânze, ceapă şi poveşti”. La Goaga găsesc şi indiciul pentru ultima oprire: „ O pită cu gem merge nemaipomenit cu un pahar cu lapte proaspăt muls. Căutaţi mica fermă a lui Comşa”. Nelu Comşa împreună cu famlia sa şi-a încropit peste vale o micro fermă de vaci de toată frumuseţea ! Este povestea-exemplu a tinerilor plecaţi în Italia la lucru (atât de specifică zonei) care s-au întors cu o brumă de avere, pe care au investit-o într-o mică afacere cu caracter local ! 



   Drumul până la mica lor fermă te duce cu gândul la drumul spre Rai ! Iar acolo parcă şi vântul adie mai liber şi mai fericit ca oriunde altundeva! Comoara de aici este paharul de lapre proaspăt muls, în faţa noastră şi povestea acestor români tineri şi frumoşi. La final de zi toată lumea se aşază la masă, apoi turiştii pleacă fericiţi, cu tolba plină de comori româneşti: suveniruri autentice şi amintiri minunate cu locuri şi oameni frumoşi din Mândra - satul cu pânze, ceapă şi poveşti.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu