sâmbătă, 27 aprilie 2013

Cernobal dupa 27 de ani



Muzeul National al Taranului Roman


Expozitie de fotografie


Bucuresti


29 aprilie - 12 mai 2013




Cernobâl: după 27 de ani

   La șase ani după catastrofa de la Centrala Atomică de la Cernobâl, o echipă de oameni de ştiinţă de la Institutul de Etnografie din cadrul Academiei Naţionale de Ştiinţe din Lvov a început o cercetare complexă, pe teritoriile contaminate radioactiv. 
   În 1994, muzeografii au început să studieze sistematic zona. Participanţii la expediţii au identificat zeci de mii de artefacte etnografice, de artă şi istorice, care caracterizează viaţa şi tradiţiile locuitorilor din raioanele Cernobâl, Ivankivsk şi Polissia, din regiunea Kiev şi din raioanele Ovruţk, Malynsk, Narodyţk, din regiunea Jitomir, de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi până în momentul catastrofei.
   Fotografiile prezentate în această expoziţie au fost realizate în perioada 1994-1999 și mărturisesc urmările fatale ale catastrofei nucleare: satele distruse şi înmormântate, fântânile moarte, ferestrele oarbe ale caselor părăsite, locuinţele jefuite şi cuptoarele rămase de la casele arse, deasupra cărora se înalţă, fantomatic, sarcofagul celui de-al patrulea reactor de la Cernobâl.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu