vineri, 8 martie 2013

Dintre comorile Capitalei



Bucurestiul meu frumos


Lacasuri de credinta si simtire romaneasca


Biserica Sfantul Gheorghe, Calea Plevnei


martie 2013

























































   Biserica Sfantul Gheorghe are hramurile Sf. Mare Mucenic (23 aprilie) si Sf. Mucenita Filofteia de la Curtea de Arges (7 decembrie) . 
   Acest lacas s-a ridicat pe locul vechii biserici construite de fratii Vasile si Chiriac - Farmazonii (francmasonii) , pe care au numit-o Malmaison, dupa numele cazarmii si a strazii din aceasta zona.      
  Mai tarziu, strada Malmaison s-a numit Stefan Furutna, iar in prezent a devenit Mircea Vulcanescu. 
  Biserica a fost reconstruita intre anii 1906-1908 cu sprijinul enoriasilor si mai ales a familiei Elisabeta si Petrache Nichifor, care au adus o contributie substantiala in memoria fiicei lor Marioara, moarta la varsta de 20 de ani (bustul ei si numele ctitorilor se afla inscrise pe un monument in fata bisericii) . 
   Noul lacas a fost tarnosit in anul 1909. Avariata de cutremurul din 1940, biserica este reparata si consolidata cu tiranti de sustinere a arcelor in 1943. Intre 1954-1963 fresca este repictata de M. Stoian si restaurata in 1983 de profesorul P. Achiteniei. Biserica a fost resfintita la 26 mai 1984 de episcopul Roman Ialomiteanu si un sobor de preoti. 
  In curtea bisericii se afla vechiul mormant comun al celor 48 de militari pompieri, cazuti la 13 septembrie 1848, in lupta cu turcii din Dealul Spirii, strajuit de un monument comemorativ, ridicat in 1988 cu prilejul implinirii a 150 de ani de la sacrificiul pompierilor.
***text preluat (cu mici corectii) de pe biserici.org 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu