vineri, 18 ianuarie 2013

Duo Cello Jaya,



Muzeul Național George Enescu


Salonul de Muzică, Palatul Cantacuzino, București


22 ianuarie 2013




  Înființat în anul 2008 din dorința de a oferi publicului un repertoriu aparte, rar întâlnit în sala de concert, Duo Cello Jaya a atins foarte curând un nivel ridicat de interpretare. Cei doi tineri violonceliști Ella Bokor și Mircea Marian sunt absolvenți ai Universității Naționale de Muzică din București la clasa de violoncel a Prof. Dr. Marin Cazacu, un muzician de prestigiu, apreciat atât în ţară cât şi peste hotare, care a avut o însemnată contribuţie în formarea lor ca instrumentiști şi sub a cărui îndrumare s-au perfecţionat ca formaţie camerală. 
   Plecând de la ceea ce îi definește - talentul, eleganța scenică, energia și seriozitatea - cei doi interpreți reușesc să valorifice muzica cultă, păstrând subtilitatea, prospețimea și lirismul caracteristic acesteia, totodată abordând și muzica de divertisment.
   Duo Cello Jaya are un amplu palmares de activitate, dobândit atât individual cât și în formație camerală la cursuri, festivaluri și stagii de orchestră. Dintre cele mai importante participări amintim: workshop cu Sonoro Interferențe de la Cetate unde au studiat sub îndrumarea violoncelistei Bjork Lewis; masterclass din cadrul Festivalul Sergiu Celibidache susținut de violistul Helmut Nicolai; masterclass în cadrul Festivalului Baroque Week cu interpretul de viola da gamba Robin Pharo a ansamblului Desmarest din Franța; masterclass și participarea la Festivalul de Muzică Contemporană ICon Arts unde au avut ocazia să studieze cu violoncelistul Adrian Mantu, membru al cvartetului Contempo din Irlanda; evenimentul cultural internațional Noaptea Muzeelor, concerte cu Orchestra Română de Tineret ș.a.
   Evoluția celor doi violonceliști în arta interpretării s-a reflectat în calitatea continuu ridicată a colaborării lor în formula de duo, confirmată în recitalurile susținute la  Muzeul Național Castelul Peleș din Sinaia, Ordinul Arhitecţilor din România - Casa Ion Mincu, Institutul Cultural Român, Sala mică a Ateneului Român, Biblioteca Naţională Carol I - Lunaria, Muzeul Național George Enescu, Casa Universitarilor, Muzeul Țăranului Român, Teatrul Masca, Biserica Anglicană - Street Delivery - Sonoro, Biserica Fortificată din Cisnădie, Rotary Club - Cafeneaua Actorilor, în cadrul U.N.M.B, Exces Music - ICon Arts și a aparițiilor pe postul TVR în emisiunea Garantat 100% cu realizatorul TV Cătălin Ștefănescu ș.a.
   Din punct de vedere al repertoriului, Duo Cello Jaya a adus pe scena de concert un program divers, ce cuprinde muzică de la Baroc la Jazz, lucrări originale compuse pentru formula de două violoncele semnate de Jean-Baptiste Barrière, Giacomo Cervetto, Antonio Vivaldi, Jacques Offenbach, Franz Joseph Haydn, Friedrich August  Kummer, Sebastian Lee, Frederich Zehm și David Popper. (coordonare stagiune: Carmen Carneci).

Program

Friedrich August Kummer
Duet nr.1, op.33 : Allegro  -  Siciliano  -  Rondo

Sebastian Lee
Duet nr.2, op.36 :  Allegro non tropo - Andante Cantabile - Allegretto

David Popper
Suita pentru două violoncele op.16 : 
I.  Andante grazioso  -  II. Gavotte :  Allegro vivace ma non tropo  -  
III. Scherzo: Quasi presto  -  IV. Largo espressivo

Jean-Baptiste Barrière 
Sonata pentru două violoncele : Andate  -  Adagio  -  Allegro prestissimo

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu