miercuri, 9 ianuarie 2013

Români Frumoși





Expoziîie de fotografie


Matei Buta 


Librăria Cărturești, București


11 ianuarie 2013






Corina Coco Popescu - alpinista

   O galerie de fotografii sau, cum spun organizatorii, o "galerie de valori“ se deschide vineri,
 11 ianuarie 2013, pentru bucureşteni, la librăria Cărtureşti Verona. Proiectul ne face cunoştinţă cu 29 de personalităţi contemporane din 15 domenii ştiinţifice şi culturale, pe care fotograful Matei Buţă le-a pus în lumină chiar prin prisma ocupaţiilor lor.

   Cine este primul cosmonaut român ? Dar primul specialist în chirurgie plastică pentru copii din România ? Dar fondatorul Centrului de Istorie a Imaginarului ? Acestea sunt doar câteva dintre ghicitorile pe care oamenii din spatele proiectului Români Frumoşi ni le dau ca teme de gândire. 
    Puţini dintre noi ştiu răspunsul, pentru că nu învăţăm despre acele personalităţi la şcoală, mass-media nu îi promovează suficient, iar România nu are o galerie de texte şi imagini cu personalităţile contemporane marcante. 
    Tocmai de aceea, tânărul fotograf Matei Buţă, împreună cu A.R.C.E.N. (Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate), au organizat proiectul cultural-fotografic 
Români Frumoşi.
   "Suntem un grup de tineri cu un entuziasm enorm şi ne-am gândit că putem schimba ceva. Am început în 2011 când am trecut pe o listă personalităţi din 15 domenii, de la muzică la istorie, de la film la cercetare ştiinţifică, şi i-am ales pe cei care ne-au uimit, a căror biografie ne-a făcut să ne fie jenă că nu-i cunoaştem. Matei Buţă a gândit conceptul fotografic şi împreună cu echipa de asistenţi foto a încercat să capteze fiecare dintre aceste personalităţi în fotografii memorabile“, spun organizatorii pe site-ul proiectului. 
   În perioada 10 mai – 15 iunie 2012, portretele au fost împărţite în patru expoziţii instalate simultan pe simezele librăriilor Cărtureşti din Constanţa, Iaşi, Cluj şi Timişoara. 
   Cei 29 de Români Frumoşi se reunesc pentru prima oară în expoziţia deschisă publicului în perioada 5 - 19 ianuarie la Cărtureşti Verona din Bucureşti. 
   Vernisajul are loc vineri, 11 ianuarie, de la ora 19.00. 


Români Frumoşi expuşi în portrete fotografice

1. Anamaria Marinca
2. Christian Mititelu
3. Crina Coco Popescu
4. Cornel Sitar
5. Cosmin Bumbuţ
6. Cristian Mandeal
7. Dan C. Mihăilescu
8. Dan Mircea Enescu
9. Dorin Prunariu
10. Gigi Căciuleanu
11. Ileana Hotopilă
12. Ioana Avădani
13. Ion Barbu
14. Ion Bruckner
15. Lucian Boia
16. Marina Chirca
17. Nicolae Bordaşiu
18. Nicu Covaci
19. Oana Pellea
20. Petru Moga
21. Radu Deac
22. Echipa Naţională Spadă Feminin
23. Solomon Marcus
24. Ştefan Câlţia
25. Stere Gulea
26. Victor Rebengiuc & Mariana Mihuţ
27. Victoria Berbecaru
28. Vlad Simionescu şi Raluca Buzdugan
29. M.S. Regele Mihai şi Regina Ana



Dorin Prunariu - cosmonaut



Gigi Caciuleanu



Actrita Oana Pellea
***adevarul.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu