sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Arta plastica contemporana romaneasca


Olimpia Bera


Expozitia: Pantha Rei


Galeria Visual Kontakt, Oradea


23 ianuarie 2013






Vernisaj: 23 ianuarie 2013, ora 19:00.
Adresa: str. Albacului, nr. 54

     Expozitia Olimpiei Bera pe care o propune Visual Kontakt in ianuarie este un fragment din proiectul sau de doctorat, mult mai amplu, cu titlul Genealogii baroce ale eroului. Lucrarile selectate s-au constituit intr-un autonom proiect complex si relevant atat din punct de vedere tehnic cat si conceptual.

  
     Pantha Rei este expresia latina care desemneaza succcesiunea, transformarea fireasca a lucrurilor si se afla intr-un contrast ironic cu subiectul lucrarilor: nimic nu este firesc in a-i intalni pe papa si pe Putin in Rondul de noapte al lui Rembrandt, nici pe Che Guevara in Lectia de anatomie, cu atat mai mult cu cat citatul practicat de artista este alb – negru, sugerarea clara a statutului de "imagine” a lucrarii.

  

     Eroii moderni si contemporani ai Olimpiei Bera sunt conjuncturali, circumstantiali, "confectionati” de mass-media sau importati dintr-o mitologie contemporana. Aproape "antieroi”, ei se infiltreaza in contextele baroce cu naturalete, substituind personajele originale si accentuand caracterul ironic si dramatic in acelasi timp.
    Conotatiile critice, implicatiile politice, contrastele de forma si continut, anularea timpului istoric mentin o atitudine detasata, aproape jurnalistica a artistului. Pictura Olimpiei Bera nu tradeaza emotii, nu pledeaza pentru o cauza sau alta, nu incurajeaza partizanate ci doar propune decontextualizari si repune in discutie atat mitologiile moderne cat si conditia "eroului” prefabricat.
     Curgerea lina si fireasca a lucrurilor este tot un mit, o utopie, o ironie rafinat infiltrata in intregul demers. Monumentalitatea proiectului nu consta doar in dimensiunile mari ale compozitiilor ci si in amploarea problematicii cu care jongleaza nonsalant (v i s u a l   k o n t a k t)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu