moNUmente UITATE (6)
Castelul Teleki
Uioara de Sus, judetul Alba
"Palatul a fost intial o fortificatie menita sa apere si sa supravegheze ocnele de sare. Inca din 1290 documentele istorice atesta in zona ocnelor de la Uioara prezenta unei constructii fortificate, sub numele de Castrul Novum.
In secolul al XV-lea, domeniile Uioara (incluzand ocne, castel, targ, etc) trec din administratia Coroanei in posesia familiilor nobiliare, cunoscand mai multi proprietari.
In anul 1649, domeniul este donat familiei Mikes. Cu aceasta ocazie, targurile sunt mutate la Zabala (resedinta principala a familiei) iar asezarea isi pierde rangul de oras. Castelul medieval sufera si el modificari, capatand, se pare, la mijlocul secolului al XVIII-lea, o infatisare baroca.
In timpul Revolutiei de la 1848, edificiul este incendiat, fiind distrus aproape in totalitate.
Domeniul ramane in proprietatea familiei Mikes pana in anul 1854, cand este cumparat de contele Miko Imre, guvernator al Transilvaniei si fondator al Societatii Muzeului Ardelean. Acesta se hotareste sa refaca edficiul distrus.
In vederea restaurarii este angajat cunoscutul arhitect Antal Kagerbauer, cu intentia de a realiza in cel mai modern stil o atmosfera istorica. De numele lui Kagerbauer se leaga aparitia formelor de inspiratie romantica in Transilvania, iar prinre lucrarile semnate de el se numara cladiri importante, precum palatul Primariei si biserica Sf. Petru din Cluj, sau aripa de vest a castelului Banffi din Bontida. In proiectul castelului din Uioara, Kagerbauer imbraca vechile ruine intr-o haina gotica, in timp ce fostul zid de aparare este inglobat in amenajarea parcului de factura romantica. ce adapostea candva specii aclimatizate si raritati dendrologice. Singura dovada a existentei unei fortificatii pe locul actualei resedinte imobiliare a ramas donjonul de plan pentagonal, transformat ulterior in capela.
Dupa stingerea familiei Miko, castelul intra in posesia familiei Teleki.
In urma nationalizarii, domeniul a fost impartit, gradina a fost distrusa, iar resedinta a avut diverse functiuni - printre care si fabrica pentru decoratiuni de Craciun (dupa Revolutie).
Astazi, castelul Teleki se afla in proces de retrocedare, urmand a fi restituit familiei Teleki."
- autor: Raluca Barbulescu
Directorul Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, a declarat ca schimbarea proprietarului nu modifica regimul castelului care este monument istoric. Potrivit acestuia, imobilul nu va putea suferi modificari sau reparatii fara acordul acestui minister.
Fostul primar al orasului Ocna Mures, Sorin Cristea, sustine ca aceasta cladire a fost retrocedata inca din 2006. Dar familia Teleki nu a putut intra in posesia ei pentru ca firma care ocupa spatiul, Metalemn Socom, a contestat in instanta decizia de retrocedare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu