marți, 7 august 2012

Dintre comorile Capitalei



Bucurestiul meu frumos


Lacasuri de credinta si simtire romaneasca


Biserica Sfanta Vineri - Drumul Taberei


august 2012




Biserica Sfanta Vineri - Drumul Taberei

    Intr-un inceput fierbinte de august, am poposit la Piata Moghioros din cartierul Drumul Taberei. Tineam de ceva vreme sa ajung la noua zidire de suflet a Capitalei; asa ca nu am stat prea mult pe ganduri si am realizat un scurt reportaj. Fotografia de mai sus, din motive lesne de intuit, am luat-o de pe net. Desi nu este inca finalizat, lacasul este deja un pol de atractie pentru locuitorii zonei.
    Totul a inceput la 24 iunie 1998 cand preotul Constantin Cenuse daruieste bisericuta de lemn (ctitorita de acesta, intre 1990-1991, la Vicovu de Jos, Judetul Suceava) Parohiei Sfanta Vineri - Drumul Taberei.
    In numai trei saptamani, intre 25 iunie-18 iulie 1998, partile componente ale bisericii sunt reasamblate, prin osardia si contributia morala si materiala a preotului paroh Nicolae Burlan.




     In scurt timp, biserica de lemn s-a dovedit neincapatoare pentru cei peste o mie de credinciosi care participa in mod regulat la Sfintele slujbe. Se ia astfel hotararea ridicarii unei biserici din zid, de dimensiuni mult mai mari.
       

      Slujba punerii pietrei de temelie a fost savarsita, la 29 septembrie 2002, de catre Prea Fericitul Teoctist, vrednicul de pomenire Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. 



     Noua biserica are hramul Sfanta Vineri si Sfantul Antim Ivireanul. La temelie s-au ingropat si caramizi de la fosta biserica Sfanta Vineri demolata abuziv in 1987, transferand astfel, in mod simbolic, duhul acelei biserici in actuala zidire.


       Din punct de vedere arhitectural se incadreaza in stilurile prefigurate de biserica Sfanta Sofia de la Constantinopol si Sfantul Nicolae Domnesc de la Curtea de Arges.








       Capela, aproape gata, este de o frumusete aparte. Poate una dintre cele mai spectaculoase cladiri de acest gen pe care am vazut-o pana acum.
         






        Biserica nu este inca zugravita. Pictura murala interioara va fi executata de catre 
Dan Mihai Ivanovici.



      Sunt prevazute si alte cladiri-anexa: turn-clopotnita, aghiazmatar, 
mormantul eroilor. 
Cu siguranta voi reveni atunci cand complexul va fi finalizat in intregul sau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu