joi, 29 noiembrie 2012

Suceava periferiilor



Muzeul de Istorie


Pierduta, uitata, necunoscuta


Suceava


23 noiembrie 2012






   Sub presiunea continuă a expansiunii pe verticală a noilor tipuri de locuinţă, vechiul spaţiu de locuire a dispărut, sau, în cel mai fericit caz, s-a redus dramatic, sărăcind localitatea de un fond arhitectural cu valoare uman-sentimentală inestimabilă
  Fostul aspect al localităţii a supravieţuit, sporadic, la periferie, unde s-au conservat inclusiv o serie de locuințe mai mult decât centenare, parte dintre ele aflate sub protecţia legislaţiei în vigoare privind patrimoniul imobil. 
  Expoziţia Pierduta, uitata, necunoscuta: Suceava periferiilor (autorul proiectului este istoricul dr. Mihai-Aurelian Căruntu) îşi propune să prezinte publicului o faţă mai puţin cunoscută a oraşului, care a dispărut în cea mai mare parte datorită sistematizării din perioada comunist
  Totodată, unele fotografii cu locuinţe din prezent, sunt o pledoarie pentru pentru o nou optică în ceea ce priveşte reevaluarea şi protejarea patrimoniului arhitectural, atât cât a mai rămas neafectat de tentaţia modernizării.

   În cadrul evenimentului va fi lansat volumul Un brand al industriei sucevene de odinioară: Fabrica de zahăr Iţcani SAR (1927-1948) (Editura Karl A. Romstorfer, Suceava, 2012). Autor Mihai Aurelian Căruntu. Prezintă prof. univ. dr. Ştefan Purici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu