joi, 1 noiembrie 2012

Expozitii de o zi



Motivele grafice in broderia traditionala romaneasca si 

tehnici moderne de redare


Bucuresti, Suceava, Arad


noiembrie 2012




Motive grafice în broderia tradițională românească și tehnici moderne de redare


   Află cum pot fi redate motive grafice specifice broderiei tradiționale românești cu ajutorul unor tehnici moderne
   Pe parcursul lunii noiembrie vor avea loc în trei locuri din țară, București, Arad și Suceava, o serie de expoziții atelier cu tema Motive grafice în broderia tradițională românească și tehnici moderne de redare. 
   Acțiunea face parte dintr-un proiect mai amplu, realizat de Meșteșugari Romani (www.mestesugariromani.ro) cu sprijinul Administratiei Fondului Cultural Național (www.afcn.ro ) și are ca scop descoperirea și popularizarea patrimoniului imaterial românesc autentic pe cale de dispariție. Expozițiile atelier de pe parcursul lunii noiembrie vor evidenția în primul rând motivele grafice specifice broderiei tradiționale românești, influențe, stiluri de cusături, tipuri de țesături și suporturi specifice fiecărei regiuni a țării.
   "Dacă întâlnirea între oameni este o sărbătoare producătoare de bucurie, românul a simţit nevoia să accentueze, prin portul său, sărbătoarea şi bucuria întâlnirii.”
(Pr. Prof. dr. Dumitru Stăniloae)
   Sorin Apan, director al Seminarului Teologic din Brașov, mare iubitor și promotor al creației artistice tradiționale românești, spunea despre costumul popular că este "un adevărat templu la purtător, o imago mundi care conţine o sumă de simboluri, hierofanii, revelări ale sacrului care îi dau o poveste şi ne dau în acelaşi timp nouă o identitate culturală unică, inimitabilă. Ăsta este adevăratul brand românesc, costumul popular tradiţional, în care românul a ştiut să-şi etaleze de-a lungul vremii valorile, în momentele-cheie ale existenţei sale. Un costum nefalsificat trebuie sa conţină o naraţiune cosmologică, e o minirecapitulare a cosmosului”.
   Expozițiile atelier cu tema Motive grafice în broderia tradițională românească și tehnici moderne de redare sunt organizate în contextul în care broderia, ca preocupare în timpul liber, este pe cale de dispariție. Marea masă a persoanelor din orașe sau sate nu mai au timpul necesar pentru a se dedica acestor tipuri de activități. Din această cauză motivele grafice tradiționale românești sunt pe cale de disparitie. 
   Portalul www.mestesugariromâni.ro prin organizarea celor trei expoziții atelier, își dorește să contribuie la evidențierea spiritului autentic românesc din arta și design-ul textil. Ne dorim promovarea românității scoțând la lumină prin metode standard: fotografiere, redare cu tehnici de actualitate (utilaje industriale, programe software) a ceea ce artizanii români au creat în trecut. Atunci, contactul cu natura, cu mediul înconjurător era nemijlocit, nealterat, motivele grafice fiind adevărate opere de artă cu autori anonimi. www.mestesugariromani.ro își dorește să asigure continuitatea actului creator și să vină cu propuneri inovative sub aspectul tehnicilor moderne de redare a artei tradiționale.
   Expozițiile atelier își propun să promoveze de asemenea și debutul artistic, prin încurajarea și inițierea artiștilor în abordarea broderiei tradițioale cu ajutorul tehnicilor moderne. Proiectul are ca obiectiv și sporirea capacității organizaționale a artizanilor prin punerea la dispoziția acestora a unui portal de comunicare și a unei platforme de comercializare a creațiilor proprii – www.mestesugariromani.ro.

   Expoziția se desfășoară cu suportul Centrului de Cusut și Brodat din București, www.brodatsicusut.ro, Distribuitor Brother și Bernina care va participa la evenimente cu 2 mașini de brodat și combinate de cusut și brodat.

Programul expozițional:

3 noiembrie – Bucuresti, Muzeul Național al Țăranului Român, Șos. Kiseleff , nr.3 
     (vizavi de librăria Cărturești)
10 noiembrie – Suceava, Muzeul Etnografic - Hanul Domnesc din cadrul 
     Muzeului Bucovinei, str. Ciprian Porumbescu , nr. 5 (în incinta Hanului Domnesc)
17 noiembrie – Arad, Complexul Muzeal Arad, Piata Enescu, nr. 1 (langă 
     Filarmonica Arad)

În cadrul expozițiilor veți afla mai multe detalii despre:
- Motive grafice specifice broderiei tradiționale românești
- Cum se confecționează o ie tradițională pas cu pas
- Cum poți broda acasă cu ajutorul unui laptop și a unei simple mașini de cusut cu modul de brodare
- Cum poți promova și comercializa creațiile proprii înscriindu-te pe www.mestesugariromani.ro

  Vă invităm așadar la București, Suceava și Arad pentru a ne cunoaște și a descoperi împreună motivele grafice specifice din broderia tradițională românească și metode inovatoare de redare.
  Organizatorii acestui eveniment, Meșteșugari Români (www.mestesugariromani.ro) reprezintă o comunitate virtuala apărută din dorința de a promova creatorii de artă populară românească atât din domeniul broderiei, cât și din alte domenii de creație: pielărie, sculptură, pictură sau țesătorie. Expozițiile atelier din București și din țară sunt un mod de comunicare directă a specificului artei populare românești, cu demonstrații practice, venind în completarea comunicării online cu creatorii sau cu persoanele pasionate de arta populară.
   Dintre partenerii care susțin acest proiect enumerăm: Administrația Fondului Cultural Național (www.afcn.ro), Muzeul Național al Țăranului Român (www.muzeultaranuluiroman.ro), Muzeul Bucovinei Suceava (www.museumarad.ro), Complexul Muzeal Suceava (www.muzeulbucovinei.ro), Brodat și Cusut (www.cusutsibrodat.ro), Asociația Tradiția Românească (www.asociatiatraditiaromaneasca.ro), Auer Packaging (www.auer-packaging.ro ) și Eurobox Logistics (www.eurobox.ro ).
   Pentru mai multe detalii vă invităm să ne contactați la telefon: +40740069153 - Carmen Revencu Coordonator Proiect sau +40 755082589 - Ana Maria Fâșic, Coordonator Proiect Adjunct.

  Portal web: www.mestesugariromani.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu