luni, 5 noiembrie 2012

Dezbatere:



Prin prisma centenarilor: identitate, libertate, democratie 


Boris Pahor (Slovenia) - Neagu Djuvara


Biblioteca Nationala a Romaniei, Bucuresti

15 noiembrie 2012

  

Prin prisma centenarilor: identitate, libertate, democraţie. Scriitorul sloven Boris Pahor și istoricul Neagu Djuvara în dialog la București

   Joi, 15 noiembrie 2012, la sediul Bibliotecii Naţionale a României (Bd. Unirii nr.22, Sala Mare de Conferinţe), va avea loc, începând cu ora 17:30, o dezbatere cu tema Prin prisma centenarilor: identitate, libertate, democraţie. 
   Celebrul scriitor sloven Boris Pahor îl va avea ca interlocutor pe istoricul român Neagu Djuvara. O expoziţie care cuprinde volume semnate de Boris Pahor va fi prezentată, în deschiderea întâlnirii, în holul Bibliotecii Naţionale, de Carmen Muşat, redactor-şef al revistei Observator cultural.
   Evenimentul este organizat de Ambasada Republicii Slovenia la Bucureşti în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Biblioteca Naţională a României, Facultatea de Ştiinţe Politice şi Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine din Universitatea Bucureşti.  
   Sponsor: producătorul de vinuri sloven Santomas. Parteneri media: revistele Observator cultural, Dilema veche, Accente, BeWhere, 24FUN şi Radio France Internationale România.

BORIS PAHOR

   Scriitor sloven, cu cetăţenie italiană (n.1913), autor a numeroase romane cu tentă autobiografică, Boris Pahor este considerat unul dintre cei mai importanţi scriitori sloveni contemporani, fiind primul autor sloven nominalizat de două ori la premiul Nobel pentru literatură.
   Martor al evenimentelor din Italia fascistă, scriitorul a fost deportat, în 1944, în lagărele naziste din Alsacia (Natzweiler-Struthof) şi Germania (Dachau, Mittelbau-Dora, Bergen-Belsen), aceste experienţe constituind tema predilectică a multora dintre operele sale. Scriitor angajat, Pahor a luptat prin intermediul scrierilor sale împotriva oricărui tip de totalitarism, fie el fascist, nazist sau comunist, primind Legiunea de Onoare după publicarea în Franţa a volumului Necropola (Pèlerin parmi les ombres), considerat un roman prin excelenţă anti-nazist. Scriitorul a fost distins, în acest an, la Strasbourg, cu medalia de aur a oraşului pentru demnitatea şi consştiinţa sa, manifestate printr-un formidabil devotament faţă de cultura şi limba slovenă.

NEAGU DJUVARA

   Istoric, diplomat, filosof, jurnalist şi romancier român, Neagu Djuvara (n. 1916 la Bucureşti, 
într-o familie de origine aromână), şi-a făcut studiile la Paris, fiind licenţiat în litere la Sorbona (istorie, 1937) şi doctor în drept (Paris, 1940). Intrat prin concurs la Ministerul de Externe în anul 1943, este trimis de Mareşalul Antonescu curier diplomatic la Stockholm în dimineaţa zilei de 23 august 1944, în vederea reluării negocierilor de armistiţiu cu Uniunea Sovietică. Nu mai revine în România până în anul 1990. Volumul Misterul telegramei de la Stockholm din 23 august 1944 s-a numărat printre bestsellerurile Salonului Internaţional de Carte Bookfest 2012. Stabilindu-se în Franţa, şi-a mai susţinut un doctorat în Litere la Sorbona (Paris, 1972), iar în 1987 a obţinut diploma Institutului Naţional de Limbi şi Civilizaţii Orientale de la Paris, pentru limba sârbo-croată.
    Neagu Djuvara este, în prezent, membru de onoare al Institutului de Istorie A.D. Xenopol din Iaşi şi a Institutului de Istorie N. Iorga din Bucureşti, autor a numeroase volume autobiografice şi de istorie. A fost decorat în martie 2010 cu Ordre des arts et Lettres în grad de Ofiţer, fiind decorat de Ambasadorul Franţei în România, E.S. dl. Henri Paul.

Accesul publicului este liber.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu