vineri, 14 septembrie 2012

Extensions of the Overlooked Kingdom



Arta plastica contemporana romaneasca


Marc Verlan


Zorzini Gallery, Bucuresti


19 septembrie 2012





Photo: Our next show by Marc Verlan


   Nascut în 1963 la Cocieri, cu o mamă ucraineancă şi un tată basarabean, Marc Verlan este cel mai cunoscut şi mai controversat artist al Republicii Moldova, pe care de altfel a şi reprezentat-o la ediţia de anul trecut a Bienalei de la Veneţia.
   Practica artistului include pictura, sculptura, performance-ul şi instalaţia şi, toate lucrările sale conţin atât referinţe autobiografice, cât şi conotaţii politico-sociale. Marc Verlan este un observator implicat al realităţilor politice şi sociale ale lumii contemporane, în pofida faptului că trăieşte reclus, undeva în mijlocul pădurii care înconjoară oraşul Chişinău.
   Ceea ce-l face pe Marc Verlan să fie atât de special în contextul artei contemporane este capacitatea lui remarcabilă de a sintetiza o formă de excentricitate personală cu un simţ foarte acut al realităţii, capacitate dublată de o excelentă tehnică a reprezentării, care îi permite artistului să lucreze cu mai multe medii de exprimare şi materiale.
   Expoziţia Extentions of the Overlooked Kingdom, organizată de Zorzini Gallery la Bucureşti, prezintă pentru prima oară lucrările lui Marc Verlan publicului din România: acest solo show rezidă în exclusivitate din lucrări de pictură (de dimensiuni medii şi mari) şi, acoperă două secţiuni tematice din activitatea artistului, dintre care prima constă în zona de comentariu creativ politic, iar cea de-a doua, în dimensiunea iubirii şi reprezentările sale.
   Titlul expoziţiei se referă la problema Basarabiei ca fost pământ românesc, care continuă să evolueze într-o stare de incertitudine cultural-sociala şi, care perpetueaza statutul unei ţări împărţite între două realităţi diferite, respectiv România şi Rusia, între care Moldova este sfâşiată punct de vedere lingvistic, al obiceiurilor sociale şi al practicilor cotidiene: faptul că acest teritoriu a fost la un moment dat în istoria sa un Regat de poveste este acum trecut cu vederea.
(Adina Zorzini)

Adresa: strada Thomas Masaryk, nr. 31.

Va redau, mai jos, cateva imagini cu artistul si opera acestuia






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu