luni, 15 ianuarie 2018

Eminescu - Identitate și semnificații




Lansare de carte 


Aureliu Goci 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


16 ianuarie 2018





    Aureliu Goci este profesor, editor, eseist, critic şi istoric literar. S-a născut pe 5 iunie 1948, în comuna Letca Nouă, județul Giurgiu. A urmat cursurile Universității Bucureşti, la Facultatea de Limbă şi Literatură Română, secundar italiană. Este membru al U.S.R., filiala București-Critică şi membru al Uniunii Ziariştilor din România. Părăsind profesoratul devine muzeograf la Muzeul Literaturii Române (1980-1982) şi redactor la diferite reviste și ziare între care Manuscriptum, Dimineaţa, Albina, Glasul Naţiunii, Armonia şi Ţăranul Român şi redactor la Grupul de Presă Economistul. A depus o activitate publicistică deosebită la reviste literare de primă mărime precum Viaţa Românească, Luceafărul, România Literară, Convorbiri Literare, Familia, Ateneu, Amfiteatru.
    "Ca o artă cu mare vechime, literatura trebuie să se adapteze noilor forme de comunicare și distribuție. Pentru că esența actului estetic se păstrează. Scriitorul stă singur la masa sa de brad și scrie izolat cine știe pe unde, dar cărțile și interviurile sale, interfața publică a singurătății artistice, acționează eficient și, poate, uneori, chiar împotriva voinței sale. Dar în esență e foarte bine că valorile textuale se pot difuza și altfel decât prin carte și manuscris – care sunt creațiile sale reale,” mărturisea Aureliu Goci într-un interviu.
    Aureliu Goci a fondat împreună cu Gabriela Banu Editura Curierul Dunării (1994) şi a coordonat o serie de colecţii între care 101 capodopere ale romanului românesc (Ed. Gramar) şi Esenţial la Editura Exigent. Este autorul unei istorii a poeziei româneşti de la origini până în jurul anilor 2000, în care refuză metodele obişnuite ale istoriei literare şi încearcă un fel de tablou tipologic al poeţilor, un fel de tablou Mendeleev al poeziei româneşti în lucrarea Geneza şi structura poeziei româneşti în secolul XX, Editura Gramar, 2000. A obţinut, de asemenea, diferite premii literare.
Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.
Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu