vineri, 30 noiembrie 2012

Agentia de stiri bune


Poarta Sarutului va fi restaurata


Targu Jiu




Poarta sărutului va f restaurată

    Conform directorului Centrului Municipal de Cultură Constantin Brâncuşi din cadrul Primăriei Târgu Jiu, Adina Andriţoiu, banii (380.000 lei) au fost alocaţi de catre Ministerul Culturii după ce mai multe comisii de specialişti s-au pronunţat în favoarea restaurării cât mai urgente a părţii superioare a Porţii Sărutului.
    Potrivit sursei citate, partea respectivă este cea mai expusă la intemperii, pe "acoperişul" lucrării existând o foaie de plumb care asigură protecţia operei, protecţia fiind concepută chiar de Brâncuşi. Lucrarea a fost restaurată în totalitate în anul 2003, cu fonduri de la Banca Mondială, dar operaţiunile care trebuiau executate atunci au generat dispute între proiectanţi şi restauratori, calitatea finală a acestora nefiind însă cea mai bună.
  "Au apărut pori între piatră, placa de plumb şi adezivul special folosit pentru fixarea acesteia, iar, în timp, aceşti pori au generat mici fisuri sau adâncituri nefireşti, care sunt mai mari decât porozitatea pietrei. Nu se pune problema unor infiltraţii, dar toate discuţiile purtate de specialişti în Comisia Naţională a Monumentelor Istorice au dus spre această concluzie, că opera trebuie restaurată", a precizat Andriţoiu.
   Conform acesteia, Ministerul Culturii este cel care va desemna firma care se va ocupa de lucrări, banii alocaţi acum nepierzându-se dacă nu sunt cheltuiţi până la sfârşitul anului. "Proiectul de restaurare este parte din Planul Naţional de Restaurare, care permite folosirea fondurilor şi anul viitor, deci nu se pune problema ca la sfârşitul anului să nu mai existe surse de finanţare. Lucrările se vor executa, cel mai probabil, în primăvară, atunci când condiţiile meteo vor fi mult mai bune decât cele din iarnă", a mai spus Andriţoiu.
    Poarta Sărutului face parte, alături de Coloana Infinită, Aleea Scaunelor şi Masa Tăcerii din Ansamblul Monumental Calea Eroilor, pe care Constantin Brâncuşi l-a realizat în 1937, la Târgu Jiu, în memoria eroilor căzuţi în primul război mondial.
     Aceste opere sunt singurele din lume expuse în aer liber, restul lucrărilor lui Brâncuşi aflându-se în muzee sau colecţii private. Poarta Sărutului a devenit un simbol al îndrăgostiţilor din oraş şi nu numai, Primăria Târgu Jiu oficiind aici, anual, zeci de căsătorii, mai ales în noaptea de Revelion. Autorităţile locale organizează şi în acest an o astfel de ceremonie, mai multe cupluri, inclusiv din Timişoara şi Craiova, depunându-şi actele pentru a se căsători la cumpăna dintre ani.
***realitatea.net


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu