sâmbătă, 11 martie 2023

Poezie și Parfum

 


Muzeul Național al Literaturii Române 


București 


21 martie 2023




    Pentru prima oară la Muzeul Național al Literaturii Române sărbătorim poezia și parfumul într-o ecuație deosebită, acestea fiind aniversate în aceeași zi, în 21 martie, la nivel internațional.

    Data este legată și de inaugurarea, acum șase ani, în 2017, a expoziției de bază a MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8, un motiv în plus de a marca această dată alături de publicul nostru cu un eveniment special.

   De-a lungul timpului, poezia și parfumul s-au întrepătruns, au intrat într-un dialog, chiar și de la distanță. Cuvântul „poezie” îl percepem, în cadrul acestui eveniment, în sensul său major de creație, de poiesis, iar parfumul îl vom lega, în dezbaterea noastră, de artele plastice, de cinema, de teatru într-un trialog excepțional.

    Evenimentul, care va avea loc la sediul MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8, începând cu ora 18:00, va avea ca punct de plecare și pretext antologia Osmè, semnată de Claudiu Sfirschi-Lăudat, despre care Marius Constantinescu nota: „Cartea aceasta este o comoară. Încapsulează într-o orgă prețioasă câteva dintre cele mai fermecătoare, convingătoare și stăruitoare întruchipări ale mirosului. Redus la litere negre pe suprafața albă a hârtiei, parfumul își păstrează aceleași volute inefabile, pentru că se înfiripă din alambicuri literare. De la începuturile umanității și până astăzi, odoratul este parte din lectura pe care o dăm lumilor în care viețuim. De la Geneză, Cântarea Cântărilor, Homer și Sfântul Ioan Gură de Aur până la Michel Tournier, Anaïs Nin, Salman Rushdie sau Mircea Cărtărescu, antologia lui Claudiu Sfirschi-Lăudat repertoriază variațiunile nesfârșite ale unei teme de o seducție atemporală: simțul olfactiv, așa cum apare acesta în texte. Sunt pagini de roman, compoziții lirice, fragmente teoretice, artă, filozofie, sociologie, istorie, antropologie, un buchet mille-fleurs legat cu panglica literatului versat, dar și a împătimitului de alchimii senzoriale. Rezultă un metatext cu adieri complexe, cu note profunde, dar și jucăușe, cu linii sculptate ca într-un flacon de cristal. Precum un parfum inteligent construit, cartea lui Claudiu Sfirschi-Lăudat merită să fie purtată. În bibliotecă, în minte și în suflet, acea bibliotecă lăuntrică unde ținem minte toate acordurile care ne-au marcat.”

Participă: Claudiu Sfirschi-Lăudat și Marius Constantinescu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu