marți, 21 iunie 2022

Grădina cu ii

 


Muzeul de Etnografie 


Piatra Neamț 


ediția a IV-a, 26 iunie 2022




    Pe 𝟐𝟔 𝐢𝐮𝐧𝐢𝐞 𝐯𝐚̆ 𝐚𝐬̦𝐭𝐞𝐩𝐭𝐚̆𝐦 𝐥𝐚 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐄𝐭𝐧𝐨𝐠𝐫𝐚𝐟𝐢𝐞 𝐏𝐢𝐚𝐭𝐫𝐚-𝐍𝐞𝐚𝐦𝐭̦ să ne bucurăm împreună de o expoziție minunată de cămăși cusute cu maiestrie de 𝐝𝐨𝐚𝐦𝐧𝐚 𝐅𝐞𝐥𝐢𝐜𝐢𝐭𝐚𝐬 𝐅𝐚𝐫𝐜𝐚𝐬̦-𝐋𝐨𝐡𝐚𝐧, coordonatoarea grupului care formează Șezătoarea de Bacău și prietenii dumneaei: Angela Colbeanu, Iulia Georgescu, Adriana Iordache, Claudia Petronela Pătrașcu, Simona Drob, Maria Ghimpu și Valentin Huiban.



𝑅𝑎̆𝑧𝑏𝑜𝑖𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑡̦𝑒𝑠𝑢𝑡 𝑚𝑖-𝑎 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑐𝑎̂𝑛𝑡𝑒𝑐 𝑑𝑒 𝑙𝑒𝑎𝑔𝑎̆𝑛, 𝑖𝑎𝑟 𝑎𝑐𝑢𝑙 𝑒𝑟𝑎𝑗𝑢𝑐𝑎̆𝑟𝑖𝑎 𝑝𝑟𝑒𝑓𝑒𝑟𝑎𝑡𝑎̆”, spune invitata noastră.

    Felicitas Farcaș - Lohan a transformat pasiunea în meserie: din 1991 este bibliotecar la Biblioteca Comunală Episcop Ioan Duma iar din 2017 este referent la secția externă cusut-țesut a Școlii populare de arte și meserii Bacău. Ca voluntar în cadrul Fundației Sf. Ioan Bosco din Bacău coordonează un atelier de învățare a meșteșugurilor la care participă copii și adulți.

  În ultimii ani, împreună cu membrele Șezătorii, a avut expoziții la Aeroportul Internațional Bacău (2018), Muzeul de Artă Piatra-Neamț (în cadrul Festivalului de Artă Populară „Lada cu zestre”, 2019), la Complexul Muzeal ”Iulian Antonescu” Bacău (2019), la Biblioteca municipală Onești (2021). Activitatea sa este recunoscută de specialiști (fiind menționată în dosarul alcătuit pentru introducerea în Patrimoniul Imaterial UNESCO a cămășii cu altiță), a colaborat cu Muzeul Etnografic Moldova Iași și cu Institutul Național al Patrimoniului.



    Vă invităm să admirați cele 𝟐𝟑 𝐝𝐞 𝐜𝐚̆𝐦𝐚̆𝐬̦𝐢 𝐜𝐮𝐬𝐮𝐭𝐞 𝐝𝐮𝐩𝐚̆ 𝐩𝐢𝐞𝐬𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐦𝐚𝐫𝐢 𝐦𝐮𝐳𝐞𝐞 𝐚𝐥𝐞 𝐥𝐮𝐦𝐢i 𝐬𝐚𝐮 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐯𝐚𝐭𝐞, inspirate din vechi izvoade, ii ce reprezintă zona Neamț, Bacău (Răcăciuni și Faraoani – piese de port popular ceangăiesc), Bucovina, dar și Gorj, Vâlcea, Vlașca și Olt, să apreciați munca și valorile autentice.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu