luni, 7 martie 2022

Credință și tradiție

 


Muzeul Țării Făgărașului Valer Literat 


Făgăraș


25 februarie - 15 aprilie 2022




    Apărut şi dezvoltat în centre diferite din Transilvania – Nicula, Şcheii Braşovului, Ţara Făgăraşului – cu Făgăraş, Arpaşul de Sus, Cârţişoara – Laz, Lancrăm sau Maierii Albei Iulii, pătruns în Transilvania din Europa centrală și apuseană în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, meşteşugul picturii pe sticlă, unitar în ceea ce priveşte materialele şi tehnica, s-a dezvoltat în fiecare din centrele menţionate mai sus pe o linie proprie. Aceste diferenţieri, uneori precizate, alteori numai conturate, s-au manifestat la nivel artistic, în domeniul tematicii şi uneori iconografic.

    Considerat multă vreme leagănul picturii pe sticlă din Transilvania, Nicula a fost activ în tot secolul XIX. Icoana niculeană, de dimensiuni mici are desen stângaci, care de cele mai multe ori se limitează la liniile necesare tratării subiectului propus. Această esenţializare şi simplificare, la care se adaugă o cromatică în tonuri pure au dus la obţinerea unei expresivităţi maxime și la un efect de ordin spiritual puternic.

    Icoanele pe sticlă din această expoziție temporară sunt pictate la Nicula, în secolul al XIX-lea și și aparțin patrimoniului muzeului nostru.

    Sărbătorile legate de viaţa lui Iisus (Naşterea Domnului sau Crăciunul, Botezul, Înălţarea, Învierea), de întreaga galerie a sfinţilor protectori (Sfântul Nicolae, Sfântul Gheorghe, Sfântul Haralambie, Sfântul Ilie ș.a.) sau de marile praznice, toate aceste întâlniri ale ţăranului cu Dumnezeu sunt însoţite de un străvechi şi valoros folclor literar, folclor apărut cu mult înainte ca meşteşugul picturii pe sticlă să îşi facă loc între manifestările artistice populare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu