marți, 23 noiembrie 2021

Obiectul lunii noiembrie: vestă bărbătească

 


Muzeul Etnpgrafic al Transilvaniei 


Cluj - Napoca 


noiembrie 2021




    Obiectul lunii noiembrie, propus de către Muzeul Etnografic al Transilvaniei, este o vesta bărbătească din Șicula, Arad, numită local ”zobon”.

    Vesta este un obiect de îmbrăcăminte confecționată din catifea sau postav, fără mâneci, despicată în față, fiind purtată atât de femei, cât și de bărbați, peste cămașă.

   Vesta bărbătească, cu nr. de inventar C.5465, a intrat de curând în patrimoniul M.E.T., făcând parte inițial dintr-o colecție particulară, pe care muzeul a achiziționat-o în luna octombrie 2021. Cele 35 piese de port popular femeiesc și bărbătesc, dar și textilele de interior care formează colecția, au aparținut membrilor familiei dnei Baciu Bogdana, din localitatea Șicula, județul Arad, zona etnografică Defileul și Câmpia Crișului Alb, subzona Ineu.

   Vesta, puternic influențată de vechea uniformă militară austriacă, face parte din costumul popular bărbătesc și se îmbrăcă peste cămașă.

   Piesa de port, numit în Șicula ”zobon” este confecționată la croitor, din catifea de culoare neagră, numită local ”barșon lins”/ ”peliș”, bogat ornamentată cu ”șinioare cu încârnituri” (șnururi) lucrate la mașină, din ață de culoare neagră, gri, albastră și galbenă, dispuse pe întreaga suprafață, pe față și spate. Motivele ornamentale folosite sunt floral stilizate (lalea, ghirlande). Pe piept laibărul are cusături din bentiță de bumbac de culoare neagră, numită local ”goland” (șnur), dispusă în rânduri paralele, sub forma brandemburgurilor. Marginile vestei și gulerul sunt tivite cu bentiță de bumbac neagră și cusături din ață colorată: gri, albastru, galben, roșu. Pe lângă bentița de bumbac, pe partea dreaptă a pieptului, sunt dispuși nasturi din metal (numiți local ”goambe”, ”goloambe”), care constituie un alt element de decor. În partea de jos, lateral, ”zobonul” are două buzunare cu clapetă, decorate cu bentiță din bumbac de culoare neagră și tivite cu postav zimțat pe margini, de culoare roșu și galben.

   În interior vesta este dublată cu pânză de bumbac, de culoare albă și albastră, iar buzunarele sunt căptușite cu irhă (fâșie de piele prelucrată, subțire) roșie. Pe buzunarul din dreapta, pe irhă, este marcat, cu ață de culoare galbenă, anul confecționării ”1932”, iar pe buzunarul din stânga sunt marcate, tot cu ață de culoare galbenă, inițialele posesorului ”S” și ”G”, despărțite de un motiv floral – lalea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu