vineri, 8 octombrie 2021

Festivalul Internaţional de Poezie

 


Muzeul Național al Literaturii Române 


București


ediția a XI-a, 11 - 17 octombrie 2021





    În perioada 11 – 17 octombrie 2021, Muzeul Național al Literaturii Române vă invită la cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti. Desfășurat într-un format hibrid, programul festivalului va cuprinde lecturi publice de poezie susținute de poeți români și basarabeni la cele două sedii ale MNLR (Strada Nicolae Crețulescu 8 și Calea Griviței 64-66) alături de intervenții în direct prin intermediul platformei Zoom, precum și înregistrări video cu lecturi ale poeților care locuiesc sau care provin din țări precum Anglia, Argentina, Canada, Columbia, Ecuador, Franța, Germania, Grecia, Italia, Mexic, Peru, Republica Moldova, Spania și Statele Unite ale Americii.

    Cea de-a doua zi de festival este dedicată Zilei Naționale a Spaniei, o oportunitate pentru MNLR de a invita – cu sprijinul deosebit al Institutului Cultural Român din Madrid și al Institutului Cervantes din București – poeți spanioli ale căror poeme au fost traduse în limba română și care vor participa prin intermediul unor intervenții video.

    Tema din acest an a festivalului este intitulată Vremuri în schimbare despre care scriitorul Dinu Flămând scria: „Pandemia continuă să ne țină la distanță unii de alții. Oare e începutul unui NON RETOUR, cum spun francezii ? Vom continua să stăm de vorbă mai mult pe Skype, iar contactele fizice între oameni vor fi tot mai rare? Topirea ghețarilor, fenomenele meteorologice extreme, poluarea scăpată de sub control, democrația definitiv neputincioasă în fața războinicei violențe ce revine cu forță din trecutul îndepărtat al omenirii, și chiar omenirea care sufocă treptat propriul ei mediu vital… ne aflăm la o mare răscruce. Ce gândește scriitorul, cum reacționează la aceste vremuri în schimbare? Iar sensibilitatea creatoare cum își mai poate face simțită vocea în acest vacarm crepuscular când, se pare, nici măcar identitatea sexuală a individului nu mai este o certitudine? Despre toate acestea, dar mai cu seamă despre cărțile și proiectele literare (ne)abandonate, Muzeul Național al Literaturii Române vă propune o serie de intervenții și dialoguri de la distanță, naționale și internaționale.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu