luni, 31 mai 2021

La redeschidere...

 


Agenția de Știri Bune 


Muzeul Mineritului, Petroșani 


1 iunie 2021




   Muzeul Mineritului din Petroșani se redeschide publicului, din 1 iunie, după ce a trecut printr-un amplu proces de reabilitare. Și, pentru ca oricine dorește să poată vedea completa transformare a instituției muzeale, accesul pentru public va fi gratuit.

    Dincolo de spațiul expozițional, Muzeul Mineritului spune și povești, pentru care s-au alocat spații speciale, bine gândite și puse în valoare, alături de cele pentru exponate.

    "Muzeul este și de citit. Dincolo de exponate, care în proporție de 98% sunt originale, noi avem și povești. (…) Nu suntem doar un muzeu tehnic. Suntem un muzeu tehnic și de povești. Am cronometrat și, pentru ca un vizitator să îl poată parcurge în întregime, este nevoie de circa o oră și jumătate – două ore", a explicat muzeograful Marian Boboc.


   Alături de colecțiile care prezintă istoria mineritului de cărbune şi a dezvoltării tehnicii miniere de exploatare, au fost alocate spații expoziționale separate pentru Muzeul Muntelui și o expoziție etnografică, găzduite la mansarda clădirii.

    "Din data de 1 iunie deschidem oficial Muzeul Mineritului, odată cu Ziua Copilului, iar intrarea va fi liberă pentru toți cei vizitatorii. De asemenea, voi propune miercuri Consiliului Local ca, până în data de 15 iunie, accesul să fie liber la muzeu, pentru ca toată lumea care dorește să poată să vină, să vadă ce s-a făcut la Muzeul Mineritului, cum a fost transformat, în urma programului implementat pe fonduri europene. Veți vedea o nouă concepție, punerea în valoare a exponatelor, dar și punerea în valoare a subsolului și a mansardei, care au devenit spații expoziționale foarte generoase”, a precizat primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi.


    Lucrările de reabilitare și amenajarea muzeistică au fost finalizate în august 2020, dar muzeul a fost închis până acum din cauza pandemiei. Valoarea totală a investiției de la Muzeul Mineritului a fost de 4,94 milioane lei, valoarea finanțării nerambursabile fiind de 4,84 milioane lei. Iar acum, muzeul complet reabilitat se redeschide pentru publicul larg, intrarea fiind pentru început gratuită.

***Go Hunedoara

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu