marți, 25 mai 2021

Lângă Columna lui Traian...

 


Banda Desenată Românească


Festivalul Povestiri Istorice în Benzi Desenate 


Muzeul Național de Istorie a României, București


2 - 6 iunie 2021




   În perioada 2 – 6 iunie 2021 vă invităm lângă Copia Columnei lui Traian, la Muzeul Național de Istorie a României, unde se va desfășura Festivalul Povestiri istorice în Benzi Desenate ce va prezenta publicului larg (offline și online) banda desenată academică, cu subiect istoric, în cadrul unei expoziții. Evenimentul se desfășoară sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

    De ce bandă desenată academică? Pentru că așa cum ne-a mărturisit prof. dr. Leonard Velcescu: “la universitățile mari din Belgia și Franța, cum este de exemplu Sorbona - Paris, banda desenată este studiată ca o metodă de reconstituire istorică”. Iată deci cum această a 9-a artă devine, în anumite situatii, o modalitate de studiu, de cercetare, de prezentare și orientare în mediul academic. Așadar, expoziția propusă de Festivalul Povestiri Istorice în Benzi Desenate ne aduce în prim plan o bandă desenată document, o lecție de istorie ce se bazează pe cercetare științifică, o lecție de istorie spusă altfel.

    Tema acestei ediții este Dacii și Romanii. Expoziția va cuprinde benzi desenate din anii '70 până în prezent, așadar vor expune artiști bd din toate generațiile. Istorici de renume mondial se vor alătura evenimentului cu prezentări special realizate pentru acest festival. Nu vor lipsi nici lansările și prezentările de albume și reviste BD cu subiect istoric publicate anul acesta. Iar pentru cei mici, se vor organiza ateliere online de benzi desenate, gratuite, urmate de un concurs cu premii.




    În premieră, lângă Copia Columnei lui Traian din sala Lapidarium a Muzeului Național de Istorie a României, vor fi expuse planșe în original și planșe (reproduceri din publicații BD) din colecția Szasz Andrei, semnate de maeștri ai benzii desenate românești: Albin Stănescu, Puiu Manu, Sandu Florea, Valentin Tănase, Sorin Anghel, Vasile Mănuceanu, Vintilă Mihăescu, Șerban Andreescu, alături de artiștii BD: Cristian Ciomu, Vali Ivan, Daniel Danil, Mihai I. Grăjdeanu, Gabriel Tora.

    În paralel cu expoziția de benzi desenate, organizatorii au pregătit o serie de video - interviuri și demonstrații de desen, cu o parte din artiștii mai sus menționați, ce vor fi difuzate în mediul online pe pagina festivalului, întâlniri online cu prof. dr. Leonard Velcescu – cel căruia îi datorăm singura statuie de dac din București (aflată acum pe B-dul Dacia), cu istoricul și scriitorul Vasile Lupașc – autor al multor cărți cu subiecte istorice pentru copii și nu în ultimul rând cu tineri regizori care au dat viață poveștilor cu daci și romani pe marele ecran: Andrei Chiriac și Andrei Daniel Bărbat.

   Festivalul Povestiri Istorice în Benzi Desenate va fi un regal al benzilor desenate românești cu subiect istoric alături de cea care este considerată prima bandă desenată antică: Columna lui Traian.

   Evenimentul, inițiat de autorul și profesorul de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu, coordonat de jurnalista Mădălina Corina Diaconu și realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României, este dedicată copiilor, cu ocazia Zilei Internaționale a Copilului, sărbătorită în data de 1 iunie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu