marți, 2 noiembrie 2021

Sadoveanu - ultimul portret

 


Muzeul Mihail Sadoveanu 


Iași 


2 - 28 noiembrie 2021




    De-a lungul celor 81 de ani, chipul lui Mihail Sadoveanu a fost imortalizat în fotografii, mai întâi alb-negru și apoi color, dar și în diferite genuri de artă plastică: pictură, grafică, sculptură.

    Personalitatea și prestigiul scriitorului au constituit o provocare și un imbold pentru artiști, atât în timpul vieții sale, cât și după moartea sa. Autorii, consacrați sau amatori, care semnează lucrările de artă plastică în care Sadoveanu este portretizat sunt prea mulți pentru a fi enumerați fără a uita pe cineva.

În patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași și în depozitul muzeului inaugurat la centenarul nașterii scriitorului, 5 noiembrie 1980, în „vila cu turnișor pătrat” din Copou, se află numeroase chipuri ale celui numit de Geo Bogza „Ștefan cel Mare al literaturii române”. Printre acestea, se află un tablou realizat de Veronica Porumbacu (1921-1977).

    Veronica Porumbacu, ea însăși scriitoare, a schițat cu penița înmuiată în tuș un portret al mai vârstnicului coleg de breaslă. Prin linii care evidențiază trăsăturile specifice vârstei înaintate, chipul îmbătrânit și marcat de boala care nu l-a ocolit în ultimii ani ai vieții, Mihail Sadoveanu nu putea fi reprezentat fără celebra-i pălărie cu boruri largi.

    Lucrarea este semnată cu inițialele VP și are mențiunea „Cu două zile înainte de moarte”. Cum știm că Mihail Sadoveanu a murit în dimineața zilei de 19 octombrie 1961, concluzia este că desenul a fost făcut în ziua de 17 octombrie. Cu siguranță că mențiunea de pe desen a fost adăugată în ziua tristului eveniment sau imediat după decesul scriitorului, pentru că nimeni nu ar fi putut ști când va surveni moartea.

    Portretul lui Mihail Sadoveanu realizat de Veronica Porumbacu este ultima imagine plastică a scriitorului din timpul vieții.

Muzeograf Lăcrămioara Agrigoroaiei (Muzeul Mihail Sadoveanu) 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu