duminică, 7 noiembrie 2021

Mărturii documentare ale activității arhitectului francez André Lecomte du Nouÿ în România

 


Universitatea București 


8 - 11 noiembrie 2021

 




    Anul acesta Asociația culturală DAR Development desfășoară proiectul Mărturii documentare ale activității arhitectului francez André Lecomte du Nouÿ în România co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. După o expunere la Palatul brâncovenesc de la Potlogi a cărui restaurarea s-a finalizat în 2015, o prezentare la Muzeul de Istorie din Târgoviște și la Muzeul Municipal Regina Maria din Iași cu ocazia celui mai longeviv simpozion dedicate restaurării MONUMENTUL TRADIȚIE și MODERNITATE aflat la ediția a XXIII-a, înainte de expunerea finală la Curtea de Argeș, asociația DAR DEVELOPMENT propune studenților Facultății de Istorie a Universității București în cadrul acestui proiect, o întâlnire cu multiple valențe. Pe lângă partenerii implicați în itinerare, partenerii proiectului cu ajutorul cărora s-a realizat expoziția sunt Universitatea Națională de Arhitectură Ion Mincu și Arhivele Naționale ale României la care se adaugă pentru București: Facultatea de Istorie a Universității București și Asociația Aici a stat.

     Expoziția va putea fi vizitată timp de patru zile în Holul de Marmură de la etajul I (în fața Sălii de Consiliu a Facultății de Istorie). Prezentarea expoziției de către managerul de proiect, dna Alexandra Brutaru va avea loc în prima parte a cursului de Valorificarea bunurilor culturale prin tehnici de muzealizare susținut de dna. conf. univ Florentina Nițu la anul al II-lea din cadrul programului de master Istorie, Resurse Culturale și Patrimoniu în societatea românească contemporană. Tematica acestei discuții/workshop vor fi atât restaurarea cât și muzealizarea. Participarea fizică se va face cu respectarea regulilor sanitare în vigoare în FIUB și online prin intermediul platformei Zoom de pe link-ul pe care îl puteți găsi pe pagina de Facebook a FIUB.

    La mai bine de un veac după moartea sa Lecomte du Noüy continuă să rămână un personaj controversat, la fel şi moştenirea sa. Criticat pentru ambiţiile sale artistice pentru care a nesocotit valori incontestabile ale trecutului medieval românesc, Lecomte du Noüy s-a bucurat totuşi din plin de preţuirea unora dintre cele mai proeminente figuri din epocă, cunoaşterea activităţii sale fiind indispensabilă în întregirea perspectivei asupra unui trecut asupra căruia secolul al XIX-lea şi-a lăsat adânc şi adesea benefic, amprenta.

    Născut şi format profesional la Paris, Lecomte du Noüy venea în România în 1875 pentru restaurarea bisericii episcopale de la Curtea de Argeş, la invitaţia ministrului Titu Maiorescu şi recomandarea maestrului său Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc, cea mai importantă personalitate din domeniul restaurării monumentelor istorice din Franţa. Lecomte du Noüy a lucrat în România până la finalul vieţii, în slujba Regelui Carol I, coordonând un serviciu special de restaurări care şi-a desfăşurat activitatea în paralel cu cel al Comisiunii Monumentelor Istorice. Criticat şi apreciat în acelaşi timp de contemporanii săi, Lecomte du Noüy a condus restaurarea bisericii episcopale de la Curtea de Argeş (1875-1886), reconstruirea, urmând în mare măsură originalul, a bisericii de la mănăstirea Trei Ierarhi din Iaşi (1881-1904), reclădirea bisericilor Sf. Nicolae Domnesc din Iaşi (1884-1904), Sf. Dumitru din Craiova şi Mitropoliei din Târgovişte (ambele 1884-1914), finalizate şi resfinţite în 1933 după moartea arhitectului francez, monumente ce au fost incluse în proiect.

    În pregătirea întâlnirii vă recomandăm lucrarea Restaurarea monumentelor medievale românești. Note despre opera lui Émile-André Lecomte du Noüy Arhitect, dr. Horia Moldovan, Decan al Universității Naționale de Arhitectură Ion Mincu, 2019, Editura DARK Publishing

Organizatori: Asociația DAR Development și Facultatea de Istorie a Universității București

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu