duminică, 5 septembrie 2021

Exponatul lunii septembrie - Tăblița de scris cu numărătoare

 


Muzeul Regiunii Porților de Fier 


Drobeta-Turnu Severin


septembrie 2021




   Tăblița de scris cu numărătoare, precursoarea caietului, este un instrument simplu, compus dintr-o placă de ardezie (ARDÉZIE, ardezii, s. f. Gresie argiloasă sau argilă cu granule fine, care se poate desface ușor în foi subțiri, utilizate la acoperirea caselor, ca dale pentru pardoseli, în trecut la fabricarea tăblițelor pentru școlarii începători etc. – din it. ardesia), de culoare neagră sau albastru închis, încadrată într-o ramă din lemn având două fețe -  una cu linii și cealaltă cu pătrățele, pe care se puteau scrie atât literele, cât și cifrele, generații întregi învățând să scrie și să citească cu ajutorul acestei metode, ceea ce azi este deja o amintire. 

   Pe tăbliță se scria cu „tibișir“, o cretă subțire și se ștergea fie cu un burețel, fie cu o bucată de material textil.

   Tăblița de scris mai are o componentă, în partea superioară și anume o numărătoare cu biluțe colorate, prinse în rânduri de sârmulițe dispuse transversal și susținute de o ramă de lemn.

       Piesa are o vechime de peste 70 de ani, reprezentând o donație, ea făcând parte în prezent din patrimoniul colecției Etnografia copilăriei, din cadrul Secției Etnografie și Artă Populară a Muzeului Regiunii Porților de Fier.

***Muzeul Regiunii Porţilor de Fier

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu