vineri, 2 iulie 2021

Ilie Motrescu – 80 de ani de la naștere

 


Muzeul Național al Literaturii Române 


București


2 - 28 iulie 2021




     Muzeul Național al Literaturii Române invită publicul la expoziția Ilie Motrescu – 80 de ani de la naștere, organizată în parteneriat cu Asociația pentru Protecția Patrimoniului (APP).

    Expoziția conține cărți cu autograf, manuscrise ale poetului, reviste în care a publicat, costume populare din satul poetului, zona Crasna.

    Poet, prozator, profesor, publicist, ziarist, folclorist, muzician, în fond un talent multilateral, retezat în plin avânt, Ilie Motrescu s-a născut la 18 august 1941, la Crasna-Putnei, pe Valea Siretului.

    În scurta sa viaţă, de numai 27 de ani, a scris, a compus, a selectat şi a adunat (căci se profila şi ca un posibil colecţionar) multe lucruri de valoare pentru spiritualitatea neamului românesc. În 1960 a publicat, în primul an de studenţie, 27 de poezii, într-o culegere intitulată Cântarea Carpaţilor… După 32 de ani de la tragica-i dispariţie, a apărut în primăvara anului 2001 volumul de versuri şi proză Hora vieţii, alcătuit de Ion Ţâbuleac, fost coleg şi prieten al poetului. Este una dintre cele mai reprezentative imagini ale scrisului său.

    Prin anii ’60, Ilie Motrescu a publicat în ziare precum Meleag natal – Storojineţ, Cultura – Chişinău, Zorile Bucovinei – Cernăuţi. Versurile sale au mai fost tipărite în culegerile  Glasuri tinere (1971) şi Dintre sute de catarge (1973). Este prezent în volumul lui Adrian Dinu Rachieru, Poeţi din Bucovina (1996), în antologia Eterna iubire, versuri de dragoste ale poeţilor din Basarabia şi Nordul Bucovinei (1999), în cartea lui Dragoş Tochiţă, Românii de pe Valea Siretului de Sus, jertfe ale ocupaţiei Nordului Bucovinei şi terorii  staliniste (1999), în antologia lui Grigore Bostan.

    Expoziția este deschisă în perioada 2 – 28 iulie 2021 și poate fi vizitată de marți până sâmbătă, în intervalul orar 10:00 – 18:00, pe baza unei programări la numărul de telefon 0762.671.698.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu