marți, 29 iunie 2021

Dezmărginiri

 


Lansare de carte 


Clara Mărgineanu 


Muzeul Național al Literaturii Române, București 


4 iulir 2021




    Muzeul Național al Literaturii Române vă invită duminică, 4 iulie 2021, ora 14:00, în Grădina MNLR din Str. Nicolae Crețulescu 8, la evenimentul de lansare a volumului de poezie Dezmărginiri, de Clara Mărgineanu, apărut postum la Editura Semne. Participă: Maria Gheorghiu, Luminița Tucă, Ovidiu Mihăilescu, Catia Maxim, Martha Maria Mocanu, Vanghele Gogu, Alexandru Turcu, Radu Crăciunescu, Andrei Novac. Moderator: Loreta Popa.

    Clara Mărgineanu s-a născut la 4 iulie 1972, la București. Licenţiată în arte la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I. L. Caragiale din Bucureşti (Facultatea de Film, secția Comunicare audiovizuală), a debutat cu poezie în revista Luceafărul, în 1991. A publicat 10 volume de versuri, între care Sărmanele Duminici, Pariu pe prietenie, Prizonierul libertății, Uși zidite în alt destin, Dans cu pumnalul în inimă, Măștile Cleopardei, Sărutul femeii poem. A publicat, de asemenea, volume de interviuri și publicistică. Realizator de emisiuni culturale la TVR între anii 1995 și 2013, unde a realizat interviuri, reportaje, documentare, era membru al Uniunii Scriitorilor din România, secţia Poezie, al Uniunii Cineaştilor din România, secţia regie film şi TV, și al Uniunii Artiștilor și Realizatorilor de Film. În 2019, în cadrul Festivalului Internațional de Poezie București, organizat și găzduit de Muzeul Național al Literaturii Române, Clara Mărgineanu a lansat volumul bilingv de poezie Femeia albastră – Blue woman, apărut la Editura Semne, în traducerea lui Adrian George Sahlean.

   Om de cultură convins că dincolo de zgomotul surd al lumii există încă valori spirituale şi morale, Clara Mărgineanu simțea că vede lumea mai bine din spatele camerei de filmat. Mărturisea că rădăcinile ei erau "în scâncetul primordial al lumii, undeva, dincolo de dincolo, nici nu încerc să aflu. Prezentul, în focul bucuriei de a fi vie, de a crede în normalitate, iubire şi prietenie".

   În ultimii ani de viață prietenii au urmărit-o trecând prin furcile caudine ale destinului ei. "Sunt spirite care trăiesc în lumina unui fulger și, chiar dacă trăiesc mai puțin, impregnează mai puternic locurile, oamenii, cuvintele. Pot să spun că a fost un model de claritate, de clarificare pentru cei care au cunoscut-o și care au știut să se apropie de ea și să interacționeze cu ea. Avea un anume fel de sensibilitate, era foarte ușor de rănit, de îndepărtat, de pierdut din anturaj și tocmai de aceea cred că va rămâne una dintre poetele mari ale acestei țări. Clara avea un fel foarte aspru de a-și alege cuvintele, poemele ei sunt cumva mai acide. Scria cu sânge, scria cu sens, cu o mare sevă verbală", mărturisește Ovidiu Mihăilescu.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu