vineri, 21 mai 2021

Obiectul lunii mai

 


Muzeul Etnografic al Transilvaniei 


Cluj - Napoca 


mai 2021





   Prescurnicerul, propunerea noastră pentru obiectul lunii mai, lună care anul acesta a debutat cu Sărbătorile Pascale de rit ortodox și greco-catolic, poartă în însemnele încrustate IC XC NI KA, mesajul Iisus Hristos Biruitorul sau Iisus Hristos învinge.

    Cunoscut sub mai multe denumiri – prescurar, pristolnic, pistornic, pecetar - prescurnicerul  este un obiect de cult, de obicei din lemn (poate fi și din piatră, lut) cu care se marchează prescurile.

    Obiecte de mici dimensiuni, lucrate manual, prescurnicerele sunt cioplite de cele mai multe ori în formă de cruce, simplă sau cu stilizări diferite, cu o bază patrulateră pe care sunt inscripționate slovele sacre IC XC NI KA, care se imprimă pe prescură.

   Prescura este o pâine mică, rotundă, făcută din aluat dospit, plămădită din făină albă de grâu curat. Alături de vin și apă, această pâine liturgică este materia principală din care se pregătește Sfânta Împărtășanie.

    Folosirea prescurnicerelor, pregătirea și coacerea pâinilor erau atribuite doar unor femei bătrâne din sat sau maicilor din mănăstiri. Prescurnicerele erau păstrate în casă la loc de cinste, lângă icoane sau în lada de zestre. Confecționate de meșteri sau în gospodărie, aceste obiecte dovedesc, prin decorul lor, preocuparea pentru frumos și îndemânarea celor care le realizau.

    Prescurnicerul din imagine prezintă la partea superioară drept element de decor motivul crucii, incizat. Pe fețele ce continuă corpul suplu în trunchi de piramidă al obiectului din lemn de esență tare, apar incizate identic linii adâncite orizontale, care cuprind între ele motive decorative de maximă simplitate în formă de X. Decorul leagă de jur-împrejur cele patru fețe ale obiectului ritual și se restrânge la partea inferioară pe postamentul încrustat.

    Prescurnicerul cu nr. inv. 9758 are înălțimea de 14 cm, baza de 33x33 mm, provine din Sighetu Marmației, județul Maramureș și a intrat în patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei în anul 1954.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu