Muzeul de Istorie Teodor Cincu
Tecuci
ianuarie 2021
Azilul Elena Doamna văzut prin medalii
Piatra de temelie a Azilului Elena Doamna (Azilul pentru fete orfane) a fost pusă la data de 29 iulie 1862, prin Decretul Domnesc cu numărul 303, arhitecţi fiind Giesel şi Liebitzer după proiectul arhitectului Oscar Benesch. Această lucrare este continuată de principesa Elisabeta care, în 1870 pune piatra de temelie a capelei azilului ce va fii pictată de cunoscutul artist Gheorghe Tătărărescu.
Momentul a fost reprezentat de o serie de medalii realizate sub îndrumarea gravorului Armand Auguste Caque în atelierele pariziene. Medalia – piesă din patrimoniul Muzeului de Istorie Teodor Cincu Tecuci este modelul realizat in anul 1862; pe avers are gravată fațada clădirii azilului, în câmpul vizual superior inscripția pe două rânduri ASILUL ELENA – DOMNA. La baza clădirii și în registrul inferior este gravat un text pe patru rânduri PENTRU COPİĬ GASİTİI SI ORPHANI urmată într-un câmp vizual inferior de o stea cu cinci colţuri. Semnătura modelatorului CAQUE GRAV. DE L'EMPEREUR a fost așezată în registrul din stânga la baza clădirii. Pe revers gravorul a ales să redea textul pe nouă rânduri FONDAT LA ANUL 1862 IULIE 29 DE M. S. DOMNA ELENA SOCİA DOMNİTORULUİ ROMANİEİ ALESSANDRU IOAN Io - FİİND MINISTRU DE INTERNE D. NICOLAE CREȚULESCU.
În registrul inferior al piesei gravorul a plasat stema celor două principate unite Țara Românească și Moldova compusă dintr-un scut francez despicat cu două registre marcate de o coroană închisă având în primul registru acvila cruciată, iar în al doilea capul de bour cu stea. În exteriorul scutului, de o parte și de alta a acestuia, doi delfini afrontați cu cozile ridicate. Scutul este așezat pe un mantou de purpură cu ciucuri și franjuri marcat de o coroană închisă care se termină în partea de sus cu un glob crucifer (globus cruciger), simbolul creștin folosit ca însemn regal pentru încoronare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu