sâmbătă, 12 decembrie 2020

Oracol, prevestire, prezicere, profeție

 


Muzeul Național al Literaturii Române 


București


17 decembrie - 15 decembrie 2020




     Muzeul Național al Literaturii Române organizează, în perioada 17 decembrie 2020 – 15 ianuarie 2021, la sediul din Calea Griviței 64-66, Sala Petru Creția, expoziţia colectivă Oracol, prevestire, prezicere, profeție, ca un ecou al Bienalei de Carte-Obiect, o reluare a preocupării pentru scriitură, obiect şi carte, pornind de la căutări şi introspecţii legate de sensul şi importanţa actului de creaţie şi, nu în ultimul rând, de la dorinţa de a cerceta obsesii și tabuuri, tărâmuri binecuvântate și prăpăstii negre, de la nevoia noastră de cunoaştere a zilei de astăzi şi de mâine, de ancore încremenite în prietenii, de încredere şi certitudine, de amăgiri şi cireșe amare.

    Beatrice Anghelache, Anca Boeriu, Ana Chiorean, Raluca Ilaria Demetrescu, Dorothea Fleiss, Luminița Mihai, Elena Basso Stănescu și Mirela Traistaru vor lucra şi vor căuta întrebări şi răspunsuri pentru propriul Oracol, iar cinci dintre artiste vor realiza împreună o instalaţie, vor împrumuta gesturi, semne şi cuvinte şi se vor susţine, în cadrul unui film making off.

Expoziția va conține instalații, tapiserii, cărți-obiect, intervenții pe print.

Oracol/ prevestire, prezicere, profeție

Răspuns pentru viitor

Loc sacru

Ritual

Euristică

Sibiline

    Cele opt artiste vor pune împreună toate aceste cuvinte într-un caiet imaginar, o rememorare a celor pe care le inventau tinerii din anii ’70, ’80, cele pe care le putem gândi ca primele pagini de Facebook şi care vor descifra noi sensuri pentru Oracol: enigmatic, sentenţios, loc sacru, amăgirea unui viitor previzibil, interpretare şi vis, nevoie de concret, de a-ţi pregăti sufletul şi inima pentru mâine, pentru ce urmează, pentru ce nu ştii şi vrei să ştii, pentru locuri ferecate şi pentru cunoaştere.

    Cei doi vulturi eliberați de Zeus s-au întâlnit acolo unde a fost construit Oracolul din Delphi, templu distrus şi refăcut de mai multe ori, dar rămas în memoria culturală ca locul sacru, unde învăţai să te cunoşti şi să înţelegi viitorul legat de trecut şi de prezent, iar firul gândului ajunge până acum, în zilele noastre, când totul pare să se răstoarne şi să încurce ceea ce este cu ceea ce a fost sau o să fie...

Proiect curatoriat de Anca Boeriu şi Mirela Trăistaru 

     Expoziţia poate fi vizitată în perioada 17 decembrie 2020 – 15 ianuarie 2021, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00 – 18:00. Intrarea este liberă și se face în baza unei programări la numărul de telefon 0762 671 698. În perioada sărbătorilor de iarnă, programul de vizitare se adaptează programului de funcționare al muzeului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu