miercuri, 2 decembrie 2020

Exponatul lunii decembrie

 


Muzeul Național al Banatului 


Timișoara 


decembrie 2020




Maternitate - Ferdinand Gallas (Timișoara, 1893 – Lovrin, 1949)

    Sculptură din ghips patinat, realizată de Ferdinand Gallas în anii ’20 ai secolului XX, provine din colecția arhitectului Victor Vlad (Lugoj, 1889 – Timișoara, 1967), profesor la Politehnica din Timișoara, prieten al artiștilor în Timișoara interbelică, fiind achiziționată de Muzeul Național al Banatului în cursul anului 2019. Temă frecventă în creația sculptorului în anii ’20, Maternitate ilustrează ideea universală a mamei care își protejează pruncul. Se cunosc mai multe versiuni ale acestei teme realizate de Gallas în bronz, ghips și lemn.

    Sculptor, ceramist, traducător, autor de nuvele, Ferdinand Gallas (Gallas Nándor, Gallasz Nándor) (Timișoara, 1893 – Lovrin, 1949) a studiat la Școala de Arte și Meserii din Timișoara. Cu o bursă din partea orașului Timișoara se înscrie la Școala superioară de artă decorativă din Budapesta, unde este numit asistent după absolvirea studiilor. Cade prizonier pe frontul din Rusia în timpul Primului Război Mondial, devenind student al Academiei de Artă din Moscova după revoluția din 1917. Revine la Timișoara în anul 1921. Face călătorii de studii alături de pictorul Albert Varga în München, Berlin și Dresda. Este autorul unor lucrări de for public din Șandra, Ciacova și Timișoara (ornamentul de pe fațada Palatului Ciobanu (1925), altorelieful de pe fațada Căminului muncitoresc (1926), portalul farmaciei Kun din strada Alba Iulia, relieful poetului Ady Endre (1930) de pe casa în care a locuit poetul în strada Ion Ghica. A realizat sculpturi în ghips, bronz și marmură, lemn și teracotă, păstrate în colecții muzeale din Cluj-Napoca, Arad, Timișoara și Budapesta.

   Detalii: sculptura este din ghips patinat, înălțime 36 cm, semnat pe postament GALLAS, databil: 1920 – 1930; Compartimentul de Arte Vizuale, achiziție din anul 2019.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu