joi, 2 iulie 2020

Exponatul lunii - Grup statuar Nemesis




Muzeul Dunării de Jos 


Călărași


1 - 31 iulie 2020





    Muzeul Dunării de Jos Călăraşi vă propune pentru aceasta lună o piesă inedită, cu dubla reprezentare a unei divinităţi a pantheonului greco roman- Nemesis. În mitologia greacă era cunoscută drept zeiţa răzbunării, care pedepsea crimele, asigurând echilibrul dintre bine şi rău prin aplicarea principiului Nimic prea mult ce apare pe frontispiciul templului din Delphi.
    Zeiţă a norocului şi a ghinionului, ea veghea destinul tuturor şi se îngrijea de păstrarea măsurii în toate, pedepsind orgoliul excesiv şi îndrăzneala umană de a-ţi depăşi condiţia cosmică.
   Romanii au preluat cultul grec pentru Nemesis, transferând asupra ei atributele zeiţei locale Fortuna, devenind astfel, patroana generalilor imperiali şi a gladiatorilor.
    Piesa a fost descoperită în anul 2005, în cadrul cercetărilor sistematice de la Durostorum- Ostrov(Ferma 4) de colegul nostru Dan Elefterescu.
    Statueta este realizată din pastă de lut foarte fină, de culoare galben- cărămizie, densă, având H=14,4cm, l=5,5cm, fiind goală pe dinăuntru.
    Lucrată în stil provincial roman, piesa datează din sec. II-III p.Ch. În cadrul grupului statuar, sunt reprezentate busturile a două personaje feminine, cu aspect de hermă, identice, aşezate pe un tron. Pentru obţinerea lor  a fost folosit acelaşi tipar.
    In diversele reprezentări de pe alte artefacte romane descoperite în ţară (Tomis, Apulum, Sarmisegetusa) Nemesis este înfăţişată ca o femeie serioasă, cu un bici, o sabie, o pereche de hăţuri sau o balanţă în mâna stângă.
     Expusă în cadrul expoziției de bază de la Secţia Arheologie a Muzeului Dunării de Jos Călăraşi (nr. inv. 56249) ea poate fi vizionată zilnic conform programului de vizitare (L-V, 8-16/ S-D, 9-17).
     Bibliografie: D. Elefterescu, The supply of ceramic goods in Dacia and Lover Moesia: imports and local developments, Cluj- Napoca 2018, 323.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu