joi, 25 iunie 2020

Pe simezele Capitalei - Culoare și poveste de iubire




Arta plastică contemporană românească 


Teli Iacșa


Rotenberg-Uzunov Art Gallery, București, galerii de artă, 


30 iunie - 15 iulie 2020





T.I.!
 Culoare și poveste de iubire
Expoziție de artă și obiect dedicată Zilei Universale a Iei

30 iunie - 15 iulie 2020
Vernisaj: 30 unie 2020-  ora 18:00

   Sărbătorită în ţara noastră, dar şi în comunităţile româneşti din întreaga lume la data de 24 iunie, intrată în programul anual al muzeelor şi instituţiilor culturale din ţară şi străinătate, Ziua Internaţională a Iei reprezintă cadrul perfect pentru deschiderea expoziţiei T.I.! - Culoare și poveste de iubire, o expoziţie de artă şi obiect, purtând semnătura artistei Teli Iacşa 
(Teofilia Juravle).
Un nou proiect de suflet,  marca Rotenberg-Uzunov Art Gallery!

                Acronimul T.I.! nu înseamnă doar iniţialele numelui său. El poartă un simbol mult mai profund, aproape magic! Două cuvinte, pe care fiecare dintre noi am dorit să le auzim cel puţin o dată în viaţă!
                T.I.! înseamnă TE IUBESC! 

                Ca o declaraţie niciodată sfârşită, de dragoste pentru oameni şi artă, exprimată cel mai adesea prin universul ei artistic, plin de bucurie și lumină, plin de culoare și poveste.
                Fiecare dintre cele 15 lucrări de pe simeza Galeriei  Rotenberg-Uzunov,  reprezintă trăirea unei poveşti din viaţa sa reală. Fie că sunt picturi pe sticlă sau realizate în tehnica colajului, ele ilustrează o parte din sufletul artistei, descifrat, uneori, doar cu ajutorul limbajului vizual plastic.
                Iar crezul ei  artistic ne îndrumă paşii,  şi sufletul către un tot al universului: ’’Ne-am născut şi trăim fără instrucţiuni de folosire a vieţii noastre. Azi, eu mă ghidez după semne: după semnele cusute de strămoşii noştri, energie veche, misterios simbolizată în costumele pe care le purtau, după semnele(cicatricele) ce mi-au ramas de la durerile din suflet, dupa semnele ce le dau cei pe care îi întâlnesc, dupa semnele ce Dumnezeu mi le trimite pentru a-mi urma calea’’.
                Tema predilectă a creaţiei sale de până acum îşi are rădăcinile în arta populară românească, în care se îmbină armonios moștenirea artistică a omului simplu cu meşteşugul cultivat al artistului plastic.
                Prin valorificarea elementelor tradiționale  româneşti, creaţia lui Teli Iacşa capătă virtuțile unei creații autentice valoroase, în care se oglindesc simțul pentru frumos, manifestat în egală măsură de proporțiile armonioase, dar şi de contrastante simetrii şi asimetrii, de eleganța sobră a punctului şi liniilor, ca forme elaborate ale limbajului plastic. Delicatele juxtapuneri ale bucăţilor de material sau broderie, inserate în zona reprezentărilor plastice, conferă lucrărilor prezente în expoziţie un echilibru între arta plastică şi cea decorativă.
                Lucrările sale conţin elemente de cultură materială și spirituală, cu un rol bine definit în realizarea echilibrului dintre tradiţie şi inovaţie. Printr-o neîntreruptă şi surprinzătoare cromatică şi tehnică a decorării, cele 15 lucrări din expoziţie, conservă tradiţia, bunul gust şi unicitatea unui artist a cărei identitate spirituală aspiră spre către înţelegerea izvorului  veşnic al tuturor lucrurilor.

Text: Adina Rențea
Curator: Adina Rențea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu